latinica  ћирилица
18/01/2017 |  20:16 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Gotovo horski – bošnjački političari pozdravili sankcije Dodiku (VIDEO)

Iz Srpske osude, iz Federacije - likovanje. Gotovo horski – bošnjački političari pozdravili su sankcije.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

S druge strane, hrvatski zvaničnici ćute ili su “bez komentara“, a i to valjda dovoljno govori. No, zato se bošnjački političari utrkuju ko će prije ili ko će jače da iskaže optužbe na račun predsjednika Dodika.

Zaboravljajući vlastiti ulogu svih prethodnih godina u urušavanju Mirovnog sporazuma, pozive na ukidanje Republike Srpske i zveckanje oružjem; sada upravo sporazum iz Dejtona i njegovu primjenu stavljaju u prvi plan. Epitetima kite i administraciju i američku ambasadu iz komšiluka. Prijatelji su to kažu, Bosne i Hercegovine. I dojučerašnji “neradnik“ Valentin Incko ponovo je pobrao njihove simpatije. Inckovu izjavu Bečkom dnevniku "Standard" pojedinci čak i blagonaklono citiraju.

Austrijski “implementator mira“ koji se za mandata u BiH nerijetko prisjećao svog zemljaka - fašiste Adolfa Hitlera i zločinačke tvorevine NDH, odluku iz Vašingtona je pozdravio. Zaboravljajući da su, sa adrese u kojoj godinama stoluje, svojevremeno i ukidali odluke Ustavnog suda poput slučaja "Bilbija – Kalinić", Valentin Incko sada tvrdi, kako se predsjednik Srpske zbog odnosa prema tom istom Sudu, igrao vatrom i prešao “crvenu liniju“!

Poput Incka i bošnjački zvaničnici naprasno zaboravili relikte vlastite prošlosti - pozive svojih generala sunarodnicima da nabave vojne odore ili dvodecenijske atake na Srpsku, njene institucije i njen Dan...Zaboravni Bakir Izetbegović, koji je svojom apelacijom o Danu Srpske iznudio referendumski odgovor Srba, volšebno kaže kako je Dodik za sve sam kriv.

"To je jaka poruka ne samo njemu nego svima na Balkanu koji dovode u pitanje vladavinu prava Dejtonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i mir. Dakle, dobio je sasvim jasnu poruku od američke administracije", izjavio je Izetbegović.



Likuje i Izetbegovićev disident Sadik Ahmetović. Mjesecima već ni međusobne probleme ne mogu da riješe. No, odjedared je licemjerno zabrinut za srpski narod.

"Sankcije ne utiču ni na lidera Sjeverne Koreje, ali osjeća ih narod", rekao je Ahmetović.

Snažna i očekivana reagovanja, kažu u Savezu za bolju budućnost. Za razliku od SDA, koji predsjedniku Srpske pripisuju vlastite zasluge u urušavanju Dejtonskog sporazuma, u SBB-u se osvrću i na druge zvaničnike BiH.

"Koliko god bila očekivana ova reakcija, ona mora biti prilika i poziv svim političarima i onima koji donose odluke", kaže potpredsjednik SBB-a, Mirsad Đonlagić.

Za Demokratsku frontu – Sjedinjene Države nisu sudija u BiH. No ipak američki interesi, priznaju, jesu!

“Demokratija na američki način“ prihvatljiva i za SDP. Bila je i kada su bh građane po nalogu te iste “demokratije“, isporučivali za Gvantanamo. Da li na isti način, tek o bh građanima brinu i sada. I o stranim investitorima. Radi su i da predsjednik Srpske podnese ostavku.

Likovanje sarajevskih zvaničnika dijelom pomućeno neizvjesnošću eventualnim reagovanjima zemalja Evropske unije. Mjesecima i godinama, prethodno prizivali su bonska ovlašćenja protiv srpskih zvaničnika za svaku odluku ili potez koji nije bio u interesu sarajevske čaršije. Sada prizivaju i evropsku “demokratiji na američki način“. I sve to, kakve li ironije, pod plaštom napretka BiH i suživota u njoj.