latinica  ћирилица
18/01/2017 |  22:47 ⇒ 19/01/2017 | 12:56 | Autor: RTRS

RTRS Specijal: Sankcije Dodiku - odmazda američke ambasade u BiH (VIDEO)

Odluku o uvođenju sankcija kreirala je administracija u odlazećoj nomenklaturi Vašingtona i to na osnovu jednostranog pogleda na politiku u BiH.
RTRS - Specijal - Foto: RTRS
RTRS - SpecijalFoto: RTRS

Ovo je vid odmazde, jer predsjednik Srpske Milorad Dodik američkoj ambasadi smeta već 10 godina i ovo je odgovor na to, poručili su politički eksperti u emisiji "Specijal" naše Televizije.

Pokvario im je sve planove počevši od reforme policije pa na dalje, poručili su gosti u našoj emisiji. Na osnovu podataka koje su dobijali iz ambasade u Sarajevu, SAD su, kažu, Dodika stavili na crnu listu.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci i savjetnik predsjednika Srpske, Aleksandar Vranješ, ističe da nema razloga za sankcije, osim lične satisfakcije.

Nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i sprovođenje referenduma argumenti su SAD-a kojim obrazlažu uvođenje sankcija predsjedniku Dodiku.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević poručuje da niko nema pravo da dovede u pitanje pravo građana da se izjasne o bilo kom pitanju, a posebno o onom od vitalnog značaja za Republiku Srpsku.

"Ustavni sud BiH kaže da je 9.januar neustavan, jer se ne prepoznaju druga dva naroda. Na taj način Ustavni sud nije sudio prema normi, jer norma glasi da je 9.januar Dan Republike Srpske. Tu nema nista neustavno i  njime se ne povređuju ni individualna ni kolektivna prava građana'', dodao je Blagojević.

Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, predsjednik Srpske Milorad Dodik brani svako njegovo slovo. Upravo zato i smeta američkoj administraciji.

"Umjesto da brane, oni su krenuli na pritiske i baš na Republiku Srpsku. I poslednjih 10 godina Dodik je je brana da se Dejton obesmisli i zato je on izabran'', naglasio je politički analitičar Aleksandar Pavić.

Incko je kao visoki predstavnik mogao i morao da smiri situaciju u BiH, poručuju stručnjaci. Ipak, najvažnija poruka je da se sankcije neće odraziti na graćane Republike Srpske. To je danas poručio i predsjednik Dodik, koji je naglasio da je ponosan što nije poklekao pred američkim zahtjevima i nije dozvolio da se Dejton obesmisli.

Pogledajte kompletnu emisiju "RTRS Specijal":