latinica  ћирилица
19/01/2017 |  07:37 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Plivanje za Časni krst širom Srpske (FOTO/VIDEO)

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obilježava se danas, a širom Srpske su organizovana tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst.
Bogojavljenje - Litija - Foto: RTRS
Bogojavljenje - LitijaFoto: RTRS

Bogojavljenska litija počela je ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja i krenula ulicama Banjaluke ka Gradskom mostu, gdje je organizovano tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Krst časni.

Bogojavljenska litija

Dvadesetogodišnji Banjalučanin Đorđe Rađenović prvi je od 37 plivača stigao do Časnog krsta, koji je u rijeku Vrbas u Banjaluci bio spušten povodom obilježavanja Bogojavljenja. Episkop banjalučki Јefrem blagoslovio je plivače, a nakon završetka plivanja zajedno sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem darivao je Rađenovića zlatnikom.

Gradonačelnik je rekao da Grad nastavlja tradiciju plivanja za Časni krst na Bogojavljenje.

"Ova tradicija je trajala do Drugog svjetskog rata i bila prekinuta tokom ratnih dešavanja i poslijeratnog režima, a nastavljena je u posljednjih 10 godina", napomenuo je Radojičić.

Čestitajući plivačima, Radojičić je rekao da će Gradska uprava u saradnji sa Eparhijom banjalučkom nastaviti da organizuje plivanje za Časni krst na Bogojavljenje.

Rađenović, koji je polaznik Policijske akademije u Banjaluci, rekao je novinarima da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi doplivao do Časnog krsta.

Banjaluka, plivanje za Časni krst

Prethodno je episkop banjalučki Јefrem sa sveštenstvom eparhije u Hramu Hrista Spasitelja služio Svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika.

Liturgije i plivanje za Časni krst organizovani su i u drugim gradovima i opštinama Srpske.

Rastko Kostović, iz Foče, pobjednik je ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je danas održano na Drini u Višegradu na stazi dugoj 33 metra.

Danijel Drljača iz Prijedora četvrtu godinu zaredom najbrže je doplivao do Časnog krsta u rijeci Sani, za koji se danas takmičilo 40 najodvažnijih plivača. "Ove godine je bilo najhladnije i uslovi su bili najteži. Snijeg je otežavao situaciju i mnogi ljudi se nisu usuđivali ni da izađu iz kuće i podrže nas, a plivačima svaka čast što su uopšte učestvovali", rekao je Drljača.

Milana Mijatović /18/, iz Čelopeka kod Zvornika, preplivala je danas prva stazu dugu 33 metra na Zvorničkom jezeru i osvojila Časni krst.

U Trebinju plivanje za Časni krst

Petar Marić /45/ iz Trebinja pobjednik je 16. plivanja za Bogojavljenski krst koji je nakon vodokrštenja u hladnu Trebišnjicu spustio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Mario Vukojević treći put je prvi doplivao do Časnog krsta na ušću Sane u Unu na gradskoj plaži Ada u Novom Gradu.
Vukojević kaže da je jedinstven osjećaj učestvovati u manifestaciji pred velikim brojem sugrađana.

Zlatko Pazurević iz Novog naselja, kod Dervente, prvi je došao do Časnog krsta na rijeci Ukrini.

Bratunčanin Vladimir Arambašić, porijeklom iz Donjeg Vakufa, pobjednik je četvrtog bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Perućac u blizini manastira Karno kod Srebrenice. U bogojavljenskom plivanju učestvovalo je 14 takmičara, što je za četiri plivača više nego prošle godine. Arambašić je, osim pozlaćenog Časnog krsta, nagrađen i zlatnim privjeskom u obliku krsta.

Plivanje za Časni krst u akumulacionom jezeru Perućac prerasta u tradiciju, a ovo je bilo četvrto bogojavljensko plivanje. Organizatori ove duhovno-sportske manifestacije su Srpska pravoslavna crkvena opština Srebrenica i manastir Karno u kome je, prije plivanja za Časni krst u osveštanoj vodi, služena sveta liturgija i osveštana Bogojavljenska vodica.

Bogojavljenje - Litija
Foto: RTRS

Bogojavljenje - Litija
Foto: RTRS

Bogojavljenje - Litija
Foto: RTRS

Bogojavljenje - Litija
Foto: RTRS

Derventa: Plivanje za Časni krst - Zlatko Mazurević
Foto: SRNA

Mostar - Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Banjaluka: Plivanje za Časni krst
Foto: RTRS

Zvornik: Plivanje za Časni krst - Milana Mijatović
Foto: SRNA

Teslić: Plivanje za Časni krst - Vladimir Marković
Foto: SRNA

Bratunac: Plivanje za časni krst - Novica Vasić
Foto: SRNA

Novi Grad: Plivanje za Časni krst - Mario Vukojević
Foto: SRNA

Višegrad: Plivanje za Časni krst - Rastko Kostović
Foto: SRNA

Kotor Varoš: Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Banjaluka: Plivanje za Časni krst - Đorđe Rađenović
Foto: SRNA

Čajniče: Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

I.Sarajevo:Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Јezero:Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Novi Grad:Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Srebrenica:Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA

Prnjavor:Plivanje za Časni krst
Foto: SRNA