latinica  ћирилица
19/01/2017 |  10:52 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Špirić: Dokument "Dubinski prodor Ušće" originalan

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Nikola Špirić rekao je danas da je dokument "Dubinski prodor Ušće" originalan i da je zaveden u ovoj bezbjednosnoj agenciji.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Nakon sastanka članova komisije sa rukovodstvom OBA BiH u Sarajevu, Špirić je naveo da se OBA ponašala u skladu sa zakonom kada je riječ o tom dokumentu i da nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, niti izvan zemlje po osnovu tog zavedenog predmeta.

"O sadržaju dokumenta ne možemo govoriti, s obzirom da će se unutar OBA BiH voditi interna istraga na koji način je dokument izašao izvan ove agencije. On je strogo povjerljiv i dok se ne skine oznaka povjerljivosti moramo ostati profesionalni", rekao je Špirić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da je uvidom u dokumentaciju zaključeno da nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, niti izvan nje. "Tu je bio malo `spina` i treba da podržimo profesionalan rad agencije", naveo je Špirić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA rekao je da će sadržaj dokumenta akcije "Ušće" biti objelodanjen kada se skine oznaka povjerljivosti.

Špirić je napomenuo i da nema dokumenata da su obavještajne službe Srbije prisluškivale građane BiH.

Član Zajedničke komisije za nadzor na radom OBA Darko Babalj je naglasio da je vrlo bitno da je na današnjoj sjednici Komisije postignut jedinstven stav, te da javnost BiH i Srbije može dobiti informaciju da nisu prisluškivani funkcioneri Srbije.

"Treba pitati gospodina koji je dokumente sa oznakom tajno objavio. Njim će se Komisija posebno baviti sljedeći put. Znate koliko dokumenata ima OBA - koliko ima `Ušća`, `Priliva`, `Lora`, `Nerola` i to je rad OBA koji nemam pravo da komentarišem. Sigurno je da OBA radi svoj posao u skladu sa zakonom", rekao je Babalj.

On je naglasio da "ima puno afera", te izrazio nadu da političari zbog svoje promocije neće uzbunjivati građane regiona i iznositi neke stvari koje donose neizvjesnost.

"Danas smo dobili papire da je rađeno po zakonu i da funkcioneri Srbije nisu prisluškivani", rekao je Babalj i dodao da će se "neko drugi baviti" potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem, koji je objavio dokumente.

Član Komisije Sadik Ahmetović rekao je da, prema zakonu, OBA ima pravo i obavezu da se bavi kontraobavještajnom djelatnošću, te da je nesporno utvrđeno da je rađeno u skladu sa zakonom.

"Komisija je donijela jednoglasno zaključak. Tiče se i prisluškivanja zvaničnika - da ih nije bilo, niti izvan BiH, niti unutar zemlje. Mi ćemo nakon interne istrage koju vodi OBA i utvrđivanja odgovornih za 'curenje' dokumenta, odnosno narušavanja Zakona o tajnim podacima, vjerovatno imati sjednicu o tome", rekao je Ahmetović.

Ahmetović smatra da "curenje" dokumenta iz OBA ima obilježja krivičnih djela jer su najmanje tri zakona prekršena, te da će se Tužilaštvo BiH odrediti prema svima koji su na bilo koji način učestvovali u "curenju" informacija iz OBA što može ugroziti i bezbjednost zemlje i "zategnuti" odnose među bezbjednosnim agencijama.

"Vrlo je bitno do kraja utvrditi odgovornost da se ovakvi i slični slučajevi više ne bi dešavali, da bi OBA bila dobar partner svim obavještajnim agencijama u regionu", rekao je Ahmetović, ističući da je cilj dezinformacija bio diskreditacija obavještajne službe.

Na pitanje da li će biti pokrenuti disciplinski postupci unutar OBA BiH, Ahmetović je rekao da je tokom sjednice rečeno da će sačekati da se okonča interna istraga.

Prema njegovim riječima, članovi Komisije su informisani da su direktori obavještajnih agencija BiH i Srbije imali kvalitetan i sadržajan sastanak prije nekoliko dana.

Član Komisije Damir Bećirović smatra da je ključno da je OBA radila u skladu sa zakonom i da nije bilo prisluškivanja funkcionera u BiH, ni u inostranstvu, te ponavlja da je dogovoreno provođenje interne istrage o "curenju" dokumenta.

"Nakon istrage će se Komisija izjasniti o tome da li je bilo kršenja Zakona o zaštiti tajnih podataka. Čini se i da će biti posla za Tužilaštvo BiH", naglasio je Bećirović.

On je napomenuo da je sužen krug lica koja su imala pristup dokumentu koji je, kako je rekao, bio u nastajanju, te da se zna ko su lica iz OBA koji su prekršili nekoliko zakona.

"Stevandić je bio politička marioneta, ove ili druge države koja je iznijela dokument koji je bio u pripremi. Očigledno je da su naredbodavci negdje drugo, a ne ovdje", dodao je Bećirović.

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH i rukovodstvo ove agencije održali su danas u Sarajevu sastanak kako bi razmotrili pitanja u vezi sa predmetom koji se vodi pod kodnim nazivom "Ušće".

Izvor: Srna