latinica  ћирилица
19/01/2017 |  12:21 | Autor: RTRS

SP: Sankcije udar na proces evropskih integracija BiH

Socijalistička partija saopštila je danas da sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku vide kao udar američke administracije na proces evropskih integracija BiH i zbog toga pozivaju sve zemlje članice EU da ih ne prihvate.
Socijalistička partija -
Socijalistička partija

Socijalistička partija smatra neprihvatljivom odluku odlazeće američke administracije o uvođenju sankcija predsjedniku Srpske jer se tom odlukom ruše sve do sada uspostavljene demokratske vrijednosti i principi.

Ova partija poziva sve evropske zemlje da ne prihvate poziv odlazeće američke administracije za uvođenje sankcija prema Srpskoj ili bilo kojem njenom demokratski izabranom predstavniku, jer bi to srušilo sve i dosadašnje napore na evropskom putu BiH.

Iz te stranke navode da im nije jasno šta je cilj ovakve odluke odlazeće američke administracije i iznesenih stavova američkog ambasadora u BiH Morin Kormak, jer Srpska nema reakcionarni režim i slobodna je demokratska republika sa visokim nivoom uspostavljenih demokratskih standarda i vrijednosti".

"Јasno nam je da će ovakvim postupcima još više nego do sada biti podstaknuta negativna retorika u BiH, koja će definitivno razviti nove podjele kojih do sada nije bilo", navodi se u saopštenju.

Iz Socijalističke partije poručuju da su retorika i sankcije odlazeće američke administracije prema predsjedniku Srpske samo ojačale njegovu poziciju, jer građani Srpske, koji su izašli na referendum o Danu Republike, smatraju da su sankcije usmjerene i prema njima, što je, kako su istakli u Socijalističkoj partiji, apsolutni udar na sve do sada uspostavljene demokratske standarde.

U saopštenju se zaključuje da su američke diplomate u BiH svojim stavovima, umjesto djelovanja na poboljšanju odnosa, samo produbili podjele i doveli zemlju u novu opasnost koja će dugoročno opterećivati odnose u BiH.

Izvor: Srna