latinica  ћирилица
19/01/2017 |  12:51 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Istraga o "curenju" informacija o posjeti Kitarovićeve Americi

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da je ministar inostranih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier naredio istragu o tome kako je u medije "procurio" službeni dokument Ambasade Hrvatske u SAD o posjeti predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović toj zemlji.
Kolinda Grabar Kitarović (foto: twitter.com) -
Kolinda Grabar Kitarović (foto: twitter.com)

Plenković je rekao da je krajnje neuobičajeno da takve bilješke završavaju u medijima.

"Јa sam znao da ide, ona je izabrana od hrvatskih birača, a ono što je do sada objasnila mislim da je dovoljno. Čini mi se da je išla s ambicijom da svi kontakti koje ima budu korisni", rekao je Plenković hrvatskim medijima.

Iz Ambasade Hrvatske u SAD najvišim državnim institucijama poslata je službena zabilješka u kojoj se detaljno opisuje s kim se predsjednik Hrvatske sastala tokom posjete SAD-u.

Iz dokumenta, koji su nedavno objavili pojedini hrvatski štampani mediji, moglo se saznati da je riječ o "radnoj posjeti" i da se predsjednik Hrvatske sastala s privrednicima i sa oko 20 visokih američkih zvaničnika, uključujući vođstvo Pentagona, političare bliske izabranom predsjedniku Donaldu Trampu, kongresmene, analitičare uticajnih medija i predstavnike neprofitnih i nevladinih organizacija.

Izvor: SRNA