latinica  ћирилица
19/01/2017 |  13:04 | Autor: RTRS

Irak neće priznati samoproglašeno Kosovo

Ministar spoljnih poslova Iraka Ibrahim al DŽafari rekao je danas predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da Irak neće mijenjati stav u vezi sa nepriznavanjem samoproglašenog Kosova, bez obzira na spoljne pritiske kojima je izložen.
Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije - Foto: RTRS
Tomislav Nikolić, predsjednik SrbijeFoto: RTRS

DŽafari je na sastanku u Beogradu zahvalio Nikoliću na podršci i prijateljstvu prema Iraku koje konstantno dokazuje, te istakao da je njegova zemlja veoma zainteresovana za intenziviranje ekonomske saradnje sa Srbijom.

U ime predsjednika Iraka Fuada Masuma, DŽafari je pozvao Nikolića da posjeti njegovu zemlju, ne samo kao predsjednik Srbije, već i kao veliki prijatelj iračkog naroda.

DŽafari je izrazio veliku zahvalnost zbog svega što je Srbija učinila za migrante, koji su kroz nju prošli i koji se u njoj trenutno nalaze, te istakao da Irak postepeno sprovodi mjere radi otklanjanja uzroka daljeg odlaska iračkih građana i stvaranja uslova da svi oni koji su pobjegli od terorista mogu da se vrate u svoju zemlju.

Nikolić je izrazio nadu da će Irak vrlo brzo ponovo uspostaviti mir i stabilnost na cijeloj svojoj teritoriji, što će biti veliki podsticaj unapređenju ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

On je istakao da Srbija u potpunosti podržava Irak u njegovoj borbi protiv terorista Islamske države i predložio DŽafariju intenziviranje razmjene obavještajnih podataka, ardi lakšeg otkrivanja i otklanjanja opasnosti od terorizma.

Nikolić je obavijestio DŽafarija šta sve Srbija čini da bi olakšala položaj migranata koji se nalaze na njenoj teritoriji, a među kojima ima i veliki broj državljana Iraka.

Izvor: SRNA