latinica  ћирилица
19/01/2017 |  13:55 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Istražna komisija i dalje bez stava o izvozno-kreditnoj agenciji

Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH danas je zaključila da je za kompletiranje slike o stanju u ovoj agenciji potrebno da se čuje mišljenje ministarstava finansija i pravde BiH, te rukovodstva Agencije.
Predstavnički dom - Foto: RTRS
Predstavnički domFoto: RTRS

Nakon sjednice, na kojoj su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija Republike Srpske i Federacije BiH, te Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i dalje je ostalo nepoznato u kojoj je situaciji Agencija i kako riješiti probleme koji prijete njenim gašenjem.

Predsjedavajući Komisije i poslanik HDZ BiH Predrag Kožul informisao je učesnike na sjednici da je Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente, kojoj je Izvozno-kreditna agencija dala garancije od 80 miliona evra, što je ovu agenciju dovelo u finansijski problem, zajedno sa četiri većinska povjerioca sklopila ugovor o restrukturisanju obaveza.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro od rukovodstva Agencije čuti šta taj ugovor konkretno znači za njih.

"Od procesa restrukturisanja zavisi situacija u Izvozno-kreditnoj agenciji", istakla je Gordana Praštalo iz Ministarstva finansija Republike Srpske, jednog od suosnivača Agencije.

Ona je dodala da unutar Ministarstva finansija, s obzirom na ove okolnosti, još nije iskristalisan stav o prevazilaženju problema u Izvozno-kreditnoj agenciji, a slično je i u Ministarstvu finansija Federacije BiH.

Stav Vlade FBiH jeste da će podržati svako rješenje za Izvozno-kreditnu agenciju osim onog koje bi imalo posljedice po budžet Federacije, rečeno je na sjednici.

Predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak istakao je da je jedina veza između ovog ministarstva i Izvozno-kreditne agencije to što je ministar spoljne trgovine član međuministarskog savjeta, ali da nemaju nadležnosti za ovu agenciju.

Član Komisije i poslanik SDA u Predstavničkom domu Šemsudin Mehmedović smatra da ključnu ulogu, kada je riječ o Izvozno-kreditnoj agenciji, imaju entitetska ministarstva finansija.

I prema mišljenju Nenada Lalića iz SDS-a, glavna odgovornost je na institucijama.

"Gro problema Izvozno-kreditne agencije predstavlja Fabrika cijevi iz Dervente", istakao je Lalić i naveo podatak da je samo Upravu za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH ova fabrika oštetila za 15 miliona KM zbog neplaćenog PDV-a za uvoz lima.

Lalić je ocijenio da bi osim parlamenta BiH situacijom u Izvozno-kreditnoj agenciji trebalo da se pozabave i istražni organi.

Poslanik DF-a Mensura Beganović konstatovala je da je najlakše ugasiti Izvozno-kreditnu agenciju, ali da ona takvu odluku ne bi podržala.

"Izvoznicima je potrebna podrška, ne smijemo ih prepustiti komercijalnim bankama", istakla je Beganovićeva.

O menadžmenta Izvozno-kreditne agencije na sjednici Istražne komisije, koja bi trebalo da bude održana u narednih mjesec dana, biće zatraženo pojašnjenje šta za njih znači ugovor o restrukturisanju obaveza Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente, a stav se očekuje i od Savjeta ministara BiH, odnosno ministarstava finansija i pravde.

Kao mogući izlaz iz sadašnje situacije u Izvozno-kreditnoj agenciji spominju se gašenje ili dokapitalizacija ove institucije, čiji su osnivači BiH i entiteti.

Izvor: Srna