latinica  ћирилица
19/01/2017 |  14:31 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Tegeltija: Neizvjesna sjednica Izvršnog odbora MMF-a o drugoj tranši (VIDEO)

Republika Srpska je ispunila svih pet uslova za realizaciju druge tranše aranžmana sa MMF-om. Čeka se da isto učini i Federacija, potvrdio je ministar finansija Zoran Tegeltija.
Tegeltija, Rešić  - pres - Foto: SRNA
Tegeltija, Rešić - presFoto: SRNA

Srpska napreduje i u sprovođenju mjera iz Reformske agende.

Svjetska banka zadovoljna je onim što Republika Srpska čini u sprovođenju Reformske agende. Јasno je to nakon razgovora predstavnika Vlade i Svjetske banke. Svih pet mjera Srpska je ispunila na posljednjim sjednicama Narodne skupštine.

Riječ je o budžetu za 2017., zakonima o porezu na dobit, o bankama, izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo, a ukinut je i poseban doprinos za solidarnost. Čeka se da obaveze ispune Federacija i Savjet ministara.

"U ovom trenutku u Parlamentu Federacije se nalaze dokumenti u proceduri ,a kada je u pitanju nivo zajedničkih institucija moramo reći da ni Savjet ministara BiH nije usvojio te dokumente, zakon o akcizama i zakon o depozitu, tako da je sasvim neizvjesno kada će biti sjednica MMF-a", rekao je ministar finansija Srpske, Zoran Tegeltija.

Vlada je usvojila i Prijedlog strategije transporta do 2030-te, što je osnov za planiranje investicija ne samo u transport, već i privredu, ali i uslov za korišćenje sredstava Evropske unije. Prioriteti su poznati.

"Prepoznati su projekti izgradnje mosta u Gradišci, autoput na koridoru 5C i nadogradnja i remont pruge, aerodrom Banjaluka kao jedini međunarodni aerodrom u Srpskoj i problem sa malim brojem letova", istakla je pomoćnik ministra za saobraćaj Republike Srpske Nataša Kostić.

Vlada je usvojila i Uredbu o načelima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta u gradskim i opštinskim upravama.

"Јasno smo propisali šta je odjeljenje šta su odsjeci, ko čim rukovodi ko je hijerarhijski kome odgovoran, jer su lokalne samouprave radile stvari koje nisu primjerene opštinskim upravama.", naglasila je ministarka uprave i lokalne samouprave, Lejla Rešić.

Utvrđen je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama. Predloženim, Republička uprava civilne zaštite biće izdvojena iz sastava MUP-a i, kao samostalna, biće odgovorna Vladi.