latinica  ћирилица
19/01/2017 |  17:07 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Šibenik: Direktoru škole smeta što su ustaše prikazane u lošem kontekstu!?

Izložba "Ana Frank - istorija za sadašnjost" povučena je iz Tehničke škole u Šibeniku, jer je direktoru Јosipu Belamariću zasmetalo što su partizani prikazani kao pozitivne ličnosti, a ustaše kao zločinci.
Šibenik: Izložba "Ana Frank - istorija za sadašnjost" (Foto: net.hr) -
Šibenik: Izložba "Ana Frank - istorija za sadašnjost" (Foto: net.hr)

Belamariću je zasmetalo, kako kaže, što izložba tretira partizane "kao cvijeće", za razliku od ustaša koji su portretisani kao "zločinci koji su klali Јevreje i izgladnjivali djecu", pa je tražio da se ti, prema njegovom mišljenju, sporni paneli uklone.

- Šta je sa zločinima koji su počinili partizani? Zašto nisu prikazali kako su partizani ubijali Hrvate nakon Drugog svjetskog rata, šta je sa Blajburgom i Golim otokom? - upitao je Belamarić.

Organizator izložbe, udruženje Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju, nije pristao da povuče panoe, pa su iz škole povukli cijelu izložbu.

Ova izložba dio je međunarodnog projekta za obrazovanje mladih i biće predstavljena u četrdesetak zemalja.

U zavisnosti od države i grada u kojem se prezentuje, izložba se obogaćuje sadržajima lokalnog karaktera u vezi sa temom, pa su tako u Tehničkoj školi u Šibeniku dodati paneli o partizanima i ustašama.

Šibenik je tako postao prvi grad iz kog je izložba povučena, iako je problema bilo i u drugim gradovima, ali su svi uspješno riješeni - navode hrvatski portali.

Izvor: SRNA