latinica  ћирилица
19/01/2017 |  18:52 | Autor: RTRS

HET- Premašen plan proizvodnje

Hidroelektrane na Trebišnjici su u 2016. godini ostvarile jednu od najboljih godišnjih proizvodnji ovog preduzeća i bile su važan oslonac elektroenergetskog sistema Elektroprivrede Republike Srpske, izjavio je izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a Aleksandar Vujić.
HE na Trebišnjici - Foto: RTRS
HE na TrebišnjiciFoto: RTRS

On je istakao da je, zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti agregata u sistemu HET-a i povoljnoj hidrologiji u dijelu godine, kota akumulacije Bileća 16. juna 2016. godine dostigla svoju maksimalnu vrijednost, te je elektroenergetskim bilansom ERS-a planirana proizvodnja HET-a za 2016. godinu premašena za 20 odsto.

Vujić je napomenuo da tako dobre rezultate nije mogla poremetiti ni loša hidrologija na početku i na kraju prethodne godine, posebno u decembru, kao i tokom decembra 2015. godine, kada nisu zabilježene padavine, odnosno dotoci u akumulaciju Bileća.

- Proizvodnjom sistema HET isporučeno je 1.168,52 gigavat-časa, uz dodatnu proizvodnju 88,23 gigavat-časa električne energije, zadužene tokom revitalizacije agregata u HE Dubrovnik krajem 2015. godine, koju je iz sistema HET preuzela Hrvatska elektroprivreda - rekao je Vujić.

On je naveo da je maksimalnim iskorišćenjem akumulacije Bileća ostvarena jedna od najboljih godišnjih proizvodnji HET-a, sa ostvarenim dotokom u akumulaciju od 61,20 metara kubnih u sekundi, što je, kako kaže, ispod prosječne godišnje vrijednosti ostvarenih dotoka u periodu od kada se redovno prate i mjere hidrološki podaci u slivu.

- HET je u mnogome doprinio stabilnom i efikasnom funkcionisanju elektroenergetskog sistema BiH, učestvujući kao pružalac pomoćnih usluga u okviru ERS kao balansno odgovorne strane - istakao je Vujić.

Izvor: SRNA