latinica  ћирилица
20/01/2017 |  09:06 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Mirjanić: Zbog SSP-a za tri godine nastaće šteta od 124 miliona KM

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da će primjenom adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa EU, budžet BiH za tri godine pretrpjeti štetu od 124 miliona KM gubitka prihoda po osnovu carina, od čega se na Srpsku odnosi najmanje 40 miliona KM.
Stevo Mirjanić - Foto: SRNA
Stevo MirjanićFoto: SRNA

On je naveo da bi za tri godine bez carine u BiH moglo biti uvezeno robe u vrijednosti 621 miliona KM, kao i to da će najugroženiji biti sektori proizvodnje i prerade mlijeka i mesa, te proizvodnja i prerada duvana.

"Pozitivne efekte mogli bi osjetiti proizvođači voća i povrća, jer će biti dozvoljen neograničen bescarinski uvoz voća i povrća u EU. Takođe, proizvođači ribe i vinari moći će izvoziti značajnije količine nego do sada", rekao je Mirjanić za "Euroblic".

On je dodao da je Ministarstvo, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, konstantno podržavalo aktivnosti udruženja poljoprivrednika prema nadležnim organima BiH s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

Mirjanić je naveo da je poljoprivreda Srpske i BiH već duže vrijeme pod udarom konkurencije iz evropskih zemalja, kao i da je posebno nepovoljan spoljnotrgovinski bilans kojeg BiH ima sa EU, jer je dostigao 1,3 milijardi KM.

Izvor: SRNA