latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:26 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

Brčko bez toplane, građani se snalaze na razne načine (VIDEO)

Potražnja za ogrjevom u Brčkom je ovih hladnih dana bila veća nego što je uobičajeno.
Brčko - prodaja drva - Foto: RTRS
Brčko - prodaja drvaFoto: RTRS

Zbog povećane potražnje i teže nabavke, cijene drveta,uglja i peleta su u porastu. Trgovci kažu dosta je i onih koji nemaju dovoljno novca, pa traže da ogrjev plaćaju na rate.

U Brčkom nema gradske toplane, pa se Brčaci snalaze za grijanje na razne načine. U upotrebi su svi čvrsti energenti i električna energija. Niske temperature ovih dana, potrošile su zalihe ogrjeva u mnogim domaćinstvima. Zbog toga je potražnja za ugljem, peletom i drvima, sve veća.

Vreća bukovog drveta sa 16, povećana je zbog veće potražnje na 17 KM, ali ni za nju neki nisu imali novca, a morali su se, kako-tako, grijati.

Zbog sve manjih zaliha ogrjeva na skladištima i povećane potražnje onih koji se na vrijeme nisu snabdjeli dovoljnim količinama, trgovci su, kažu, povećali cijene kubnog metra drveta na kamionima, od 5 do 10 KM.

Trgovac Zika Adžajlić da se cijena metra drva kreće od 60 do 65 KM, zavisno od vrste drveta.

- Bukovo drvo košta 60 KM, grabovo, 60-65, zavisi sve od nabavne cijene, a usluga rezanja košta pet KM - kaže Adžajlić.

Za tonu bukovog peleta potrebno je izdvojiti od 350 do 370 KM. Nabavka uglja iz okolnih rudišta svedena je na minimum, zbog čega su skladšta sve praznija. Dobavljači kažu da je do kvalitetnog uglja trenutno skoro nemoguće doći, a i ako ga i nabave, kažu da je gotovo trećina neupotrebljiva prašina.