latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:31 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Veliki problemi sa vodosnadbijevanjem u Bileći (VIDEO)

Ekstremne hladnoće i veliki minusi proteklih dana stvorili su velike probleme sa vodosnadbijevanjem u Bileći. Na snazi su višesatne restrikcije.
Zaleđene cijevi za vodu   (Foto:domacin.ba) -
Zaleđene cijevi za vodu (Foto:domacin.ba)

Do obustava u vodosnadbijevanju došlo je zbog havarija na mreži, izazvanih mrazevima i kvara na jednom od dva glavna pumpna postrojenja. Zbog zaleđenih instalacija, veliki broj domaćinstava i dalje je bez vode, a za sve potrošače, višesatne restrikcije biće na snazi i narednih dana.

Normalizacija stanja, tvrde u "Vodovodu", očekuje se početkom naredne sedmice.

U većini bilećkih domova vode nema zbog kvarova, zaleđavanja cijevi i svakodnevnih restrikcija. Bilećani kažu, teško je ali se snalaze. Praznike i slavlja proveli su bez vode.

U upravi "Vodovoda" ne bježe od odgovornosti. Otkazivanje jedne od dvije glavne pumpe dodatno je, tvrde, zakomplikovalo situaciju. Zamjenska pumpa stiže iz Crne Gore, a biće montirana početkom sljedeće sedmice. Do tada, na snazi restrikcije.

- Uvodimo restrikcije od 14 do 17 časova i uveče od 23 do pola 6 ujutru. Tako će biti i narednih dana, potrudićemo se da zbog slave svetog Јovana malo produžimo snadbijevanje zbog velikog broja potrošača koji slave - ističe direktor "Vodovoda", Borislav Vukoje.

Pune ruke posla imaju sve raspoložive. ekipe vodoinstalatera i majstora, a zahtjevi za popravku stižu i dalje.

- 12. januara imali smo 495 intervencija na terenu. Ogroman je posao u pitanju. Ljudi koji rade na tim poslovama bili su angažovani danonoćno, čak i na Božić - kaže Vukoje.

U bilećkom Vodovodu bore se sa dotrajalom mrežom i gubicima, višemilionskim dugovanjima za električnu energiju. Rješenje za ovu dubiozu trebao je biti Protokol, potpisan prošle godine, kojim se predviđa da HET uplati oko dva miliona KM za revitaliazciju mreže, a "Vodovod" obavezuje da reprogramom izmiri dugovanja za struju.

Na potpuno ispunjenje tog plana izgleda čekaće se još. S druge starne, potrošači se nadaju da će bar poslednji kvarovi biti uskoro sanirani, a vodonsadbijevanje normalizovano.