latinica  ћирилица
20/01/2017 |  17:51 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Doboj: Spremaju li se otkazi u gradskim preduzećima? (VIDEO)

Gradska preduzeća i ustanove u Doboju suočavaju se s viškom radnika. Iako nema zvanične potvrde, javna je tajna da su otkazi u pripremi.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Sve češće pominje se da je na spisku onih koji će morati da smanje broj zaposlenih i Turistička organizacija grada Doboja. Iako je samo četvoro zaposlenih, spekuliše se da će i taj broj biti prepolovljen.

- Spekulacije postoje, ali ja ništa ne mogu reći dok ne dobijemo saglasnost gradonačelnika, odnosno Skupštine grada, ukoliko to bude neophodno - kaže Vladimir Marković, v.d. direktora TOSR Doboj.

U Centru za kulturu i obrazovanje s problemom viška radnika već su suočeni. Zaposlenima na određeno ugovori nisu produženi.

- Mi smo ostali bez ukupno pet radnika koji su bili zaposleni na određeno vrijeme. To su bili radnici koji su nam potrebni, fakultetski obrazovani, govore strane jezike, informatički pismeni, itd. - ističe v.d. direktora Centra Novak Radojičić.

Prvi na udaru za otpuštanje bili su radnici Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Ni njima ugovori na određeno nisu produženi, a briga o djeci prepuštena je pripravnicima, što je izazvalo revolt roditelja. Prema informacijama iz gradske uprave, tamo otpuštanja neće biti. Da li će se višak tražiti samo u gradskim preduzećima i ustanovama, tema je o kojoj niko ne želi da govori.

Tihomir Gligorić, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti kaže da "nije u prilici da odgovori na pitanje o eventualnim otpuštanjima".

Programi i planovi rada gradskih preduzeća i ustanova za ovu godinu sačinjeni su na osnovu trenutnog broja zaposlenih. Da li će eventualno smanjenje broja radnika uticati na njihovo sprovođenje, ne znaju ni oni koji su na čelu tih ustanova. I neki od njih, kao vršioci dužnosti, mogli bi, kako saznajemo, da postanu višak.