latinica  ћирилица
21/01/2017 |  12:09 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

U Beogradu svečano otvorena Kineska banka

U Beogradu je danas svečano otvorena Kineska banka, na ceremonij organizovanoj u Palati "Srbija" kojoj je prisustvovao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
Kineska banka u Beogradu (foto: V. Danilov) - Foto: Novosti.rs
Kineska banka u Beogradu (foto: V. Danilov)Foto: Novosti.rs

Predsjednik Srbije rekao je na otvaranju da se dolaskom Kineske banke očekuje eksponencijalni rast investicija u Srbije, jer je upravo ta banka otpočela finansiranje "Železare" u Smederevu.

"Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo /kineskog/ `Hestila`, naša železara će poslovati bolje nego ikad u svojoj istoriji", rekao je Nikolić.

Nikolić je podsjetio da je u Srbiji prije šest mjeseci boravio predsjednik Kine Si Điping i ocijenio da su razgovori vođeni tokom te istorijske posjete kao i sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, koji su potpisali, iz dana u dan dobijaju svoju konkretnu realizaciju.

"Ta istorijska poseta poslala je snažnu poruku celom svetu o prijateljstvu i saradnji između dve tek geografski udaljene zemlje, koje dele iste sisteme vrednosti, posvećenost miru i napretku ne samo svojih država već čovečanstva. Zato ću uvek uputiti zahvalnost mom prijatelju i prijatelju Srbije predsjedniku Si Đinpingu za njegovu iskrenu posvećenost realizaciji naših dogovora", poručio je Nikolić.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je na svečanom otvaranju da mogućnosti za dalji razvoj ekonomskih odnosa Srbije i Kine zavise ne samo od dogovora na državnom nivou i velikih projekata, nego i od mogućnosti da se finansijski podrže ti projekti.

"Ova banka treba da podrži ne samo kineske korporacije koje će raditi u Srbiji, nego i da pruži vrata da se srpskim investitorima, privrednicima, približi kinesko tržište, pomogne da se uspostave kontakti i prodube odnosi koji postoje između dvije zemlje", rekao je Vujović.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković i članovi Vlade Srbije.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić se uoči ceremonije u Palati "Srbija" sastao sa predsjednikom Upravnog odbora Kineske banke Tian Guolijem, a nakon sastanka će obići sjedište banke u Bulevaru Zorana Đinđića.

Kineska banka je peta najveća banka na svijetu i u početku će finansirati kineske i srpske kompanije koje će zajednički nastupati i na trećim tržištima, a plan je da pruža usluge i stanovništvu.

Banka će u Srbiji poslovati pod imenom "Bank of Čajna Srbija" i biće centrala za područje Balkana, istočnu i zapadnu Evropu.

Izvor: Srna