latinica  ћирилица
21/01/2017 |  14:15 | Autor: RTRS

Da li će se Tramp i Putin rukovati u Beogradu?

DŽordž Buš Mlađi, bivši predsjednik Amerike, i Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, prvi put su se vidjeli u Sloveniji.

Donald Tramp, novi predsjednik Amerike, i Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, mogli bi prvi put da se sretnu u - Beogradu.

To je kao mogućnost nagovješteno sa više strana, a da je ideja dobra su potvrdili Živadin Јovanović, bivši šef jugoslovenske diplomatije, i predsjednik organizacije “Ist vest bridž“ Јovan Kovačić.

Računajući da postoji raspoloženje i u Vašingtonu, mislim da ta ideja da ne bi bila sporna za predsjednika Putina. S druge strane, ne vidim ni zašto ne bi i Donald Tramp, koji je rekao da Amerika više neće mijenjati režime i sprovoditi obojene revolucije, kao mjesto svog prvog susreta sa Putinom uzeo jednu zemlju koja je bila prva žrtva takozvanih smjena režima ili obojenih revolucija - pita Јovanović.

Kovačić tome dodaje da bi takav scenario bio idealan.

- To i jeste uloga Srbije koju mi zagovaramo odavno da bude taj most između Istoka i Zapada. Srbija ima ne samo iskustvo u borbi protiv terorizma, nego ima i šta da ponudi Zapadu, a to je da bude stožer mira u regionu - objašnjava on.

Kovačić dodaje da ako bi se Srbija tako pozicionirala kao partner od povjerenja srpski rejting bi otišao gore.

Zato ima puno logike i političkog rezona da Srbija bude domaćin jednog takvog susreta, jer u Evropi nema boljeg mjesta za to - zaključuje Kovačić.

Izvor: Sputnjik