latinica  ћирилица
21/01/2017 |  17:18 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Kremlj: Nadamo se dobrom dijalogu sa SAD, ali razlike ostaju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nada se da će sa administracijom novog američkog predsjednika Donalda Trampa biti uspostavljen konstruktivni dijalog. Upozorava, međutim, da će razlike u stavovima Rusije i SAD ostati.

Peskov je u intervjuu državnoj televiziji Rosija rekao da bi bilo iluzorno očekivati da rusko-američki odnosi budu bez ikakvih nesuglasica, prenosi AP.

"Uspješan razvoj bilateralnih odnosa zavisiće od naše sposobnosti da riješimo te razlike kroz dijalog", istakao je portparol Kremlja, dodavši da će ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro pozvati Trampa da mu čestita predsjedničku inauguraciju.

Peskov je, takođe, ukazao na izazove koje postavlja komplikovano pitanje kontrole nuklearnog naoružanja, složenost situacije u Siriji i druga pitanja.

"Iako Rusija podržava smanjenje nuklearnog naoružanja u budućnosti, ta smanjenja bi trebalo da budu srazmjerna i da ne remete nuklearnu jednakost između Rusije i SAD, koja igra ključnu ulogu u obezbjeđivanju globalne stabilnosti i bezbjednosti", rekao je Peskov.

Napomenuo je da je različit sastav ruskih i američkih nuklearnih snaga faktor koji mora biti pažljivo razmotren u pregovorima.

Upitan da prokomentariše nedavni Trampov intervju za londonski Tajms u kojem je nagovijestio da bi mogao da okonča sankcije koje su uvedene Rusiji u zamjenu za dogovor o smanjenju nuklearnog oružja, Peskov je rekao da je teško povezati ta dva pitanja.

Peskov je, takođe, naglasio ulogu SAD u rješavanju skoro šestogodišnjeg sukoba u Siriji, gdje je Tramp ponudio da udruži napore sa Rusijom u borbi protiv Islamske države.

"Očigledno je da je nemoguće konstruktivno riješiti sirijski problem bez učešća SAD", rekao je portparol Kremlja.

Osvrnuvši se na ukrajinsku krizu, koja je odnose Rusije sa Zapadom pogoršala do nivoa iz perioda poslije hladnog rata, Peskov je kritikovao adminstraciju Trampovog prethodnika Baraka Obame zbog "nekonstruktivnog pristupa" i izrazio nadu da će nova američka administracija promijeniti stav po tom pitanju.

Izvor: RTS