latinica  ћирилица
21/01/2017 |  18:36 ⇒ 22/01/2017 | 17:07 | Autor: RTRS

Tramp opozvao mnogobrojne američke ambasadore u svijetu! (VIDEO)

Dan nakon inauguracije, američki predsjednik Donald Tramp opozvao je sve američke ambasadore koje je imenovala administracija bivšeg predsjednika Baraka Obame, bez pripremljenih zamjena, piše britanski "Independent".
Donald Tramp - Foto: RTRS
Donald TrampFoto: RTRS

Tramp je zatražio da se svim ambasadorima kaže da napuste svoje funkcije do podne 20. januara i to bez odgađanja.

Svoja predizborna obećanja Donald Tramp počeo je da ispunjava odmah nakon inauguracije. Prvi ulazak u Bijelu kuću u svojstvu predsjednika, iskoristio je za promjene enterijera, pa u Ovalnom kabinetu sada dominira boja zlata.

Potom je potpisao ukaz protiv „Obamakera“, zakona o zdravstvenom osiguranju, najvećoj zaostavštini prethodnog američkog predsjednika.

- Na redu je potpisivanje ukaza o smanjenju ekonomskog opterećenja koje donosi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, najavio je Rajns Pribus, šef Kabineta Bijele kuće.

Nakon toga uslijedile su promjene na zvaničnom sajtu Bijele kuće. Izbrisane su informacije o klimatskim promjenama i stranica posvećena LGBT populaciji, a postavljena stranica na kojoj možete da se prijavite kako biste mejlom dobijali novosti o predsjedniku Trampu.

Prvog dana mandata, potvrđeni su i najvažniji članovi Trampovog kabineta.

- Sada su pred nama veliki zadaci, nakon što je Kongres potvrdio imenovanja generala DŽejmsa Matisa za sekretara odbrane i DŽona Kelija na mjestu sekretara za unutrašnju bezbjednost. To je velika stvar, prvi potvrđeni članovi kabineta su generali. Tako i treba da bude, pojasnio je predsjednik SAD.

Trampov inauguracioni govor, najkraći govor nekog američkog predsjednika, analizira se i danas. „Politiko“ piše da je poruka koju je Tramp poslao saveznicima u Evropi jasna – ne računajte na nas, pošto nije pomenuo ni NATO, ni EU. Nijemci zabrinuti i spremni na kompromis, Britanci optimisti.

- On je jasno iznio svoja ubjeđenja. Verujem da je najbolje za nas ako radimo zajedno poštujući zajedničke interese u međunarodnom ekonomskom sistemu, međunarodnoj trgovini i damo svoj doprinos vojnim savezima, istakla je
njemačka kancelarka Angela Merkel.

Boris DŽonson, šef britanske diplomatije, misli da je novi predsjednik jasno stavio do znanja da sa Britanijom želi da potpiše novi trgovinski ugovor.

- Mislim da je rekao da bi se to moglo dogoditi uskoro, ubrzo nakon što Britanija izađe iz Evropske unije, kaže DŽonson.

Oglasili su se i iz Kremlja. Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da bi se Vladimir Putin i Donald Tramp mogli sastati u narednih nekoliko mjeseci, a kao moguće mjesto sastanka, Sputnjik navodi Beograd.

Američki ambasador u Srbiji nije komentarisao ove medijske navode, ali je za Tanjug rekao da se odluka američkog predsjednika o smjeni ambasadora na njega ne odnosi.

- Znam da svaka nova administracija ima običaj da se oni ambasadori koji nisu diplomate po karijeri povlače nazad u Ameriku. Mi smo već dobili nalog da ostanemo na mjestu i da radimo za novog predsjednika kao što smo radili i za prethodnog, pojasnio je američki ambasador u Srbiji, Kajl Skot.

Drugi dan Trampovog mandata, obilježavaju protesti u Americi i marševi žena protiv Trampa širom planete.

Najmasovniji protesti su u Vašingtonu, gdje organizatori najavljuje dolazak 200.000 ljudi. Istovremeno, u Londonu, Budimpešti i Moskvi slave Trampovi simpatizeri.