latinica  ћирилица
22/01/2017 |  18:21 ⇒ 23/01/2017 | 07:48 | Autor: RTRS

Vučić poručio – garanti smo Dejtonskog sporazuma, koji mora opstati! (VIDEO)

O aktuelnoj temi,u posljednje vrijeme u BiH o "privrženosti Dejtonskom sporazumu", govorio je danas premijer Srbije, Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Odbio je da komentariše inicijativu koju je podnio SDS, nazvavši je unutrašnjom politikom Republike Srpske.

Dejtonski sporazum je Bosni i Hercegovini donio prijeko potrebni mir i, što se tiče Srbije, ne postoji nijedan razlog da se mir uruši.

Vučić se večeras na neformalnoj večeri sastaje sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Denisom Zvizdićem, sa kojim će, kako je rekao, razgovarati o mnogim važnim pitanjima.

Srbi i Bošnjaci moraju imati dogovor, smatra Vučić. Potrebno je ozbiljno sagledati pozicije BiH i Srbije kako bi se razgovaralo o zajedničkoj budućnosti, a sa mnogima to ne može jer, kaže, nemaju pogled u budućnost.

Zajednički jezik probaće pronaći u delegaciji koju predvodi Denis Zvizdić.

- Uvijek konkretno razgovaramo, nekad je za nešto potrebno pola godine, nekad pet, ali uvijek je dobro da razgovarate. Zahvalan sam Denisu Zvizdiću što dolazi u Beograd.Srbi i Bošnjaci moraju da imaju dogovor, ali i svi ostali, o tome kako da funkcionišu u budućnosti, da sve rješavamo dijalogom, a zatim i nadogradimo saradnjom u obrazovanju, kulturi, sportu, kaže Vučić.

Ko je u BiH više privržen Dejtonskom sporazumu nije pitanje za Srbiju, jer je zaštita Dejtona, voljeli ili ne, naša obaveza - rekao je Vučić: "Srbija podržava sprovođenje tog sporazuma, ali neće da se miješa u unutrašnje prilike u RS i BiH.Ima onih u Srbiji koji sve znaju, pa neka oni na taj način komentarišu."

On je naveo da je Srbija posvećena očuvanju Dejtonskog sporazuma, da je obavezana na to, te da vjeruje da je taj sporazum donio mir u BiH.

Za sutra su planirani i sastanci delegacije BiH predvođene članovima Savjeta ministara i Vlade Srbije.