latinica  ћирилица
23/01/2017 |  12:08 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Protest upozorenja Samostalnog sindikata radnika BHRT-a

Samostalni sindikat radnika BHRT-a organizovao je danas u zgradi Radio-televizije BiH protest upozorenja zbog katastrofalne finansijske situacije u ovoj medijskoj kući, na kojem su zahtijevali hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu.
Protest radnika BHRT-a - Foto: klix.ba
Protest radnika BHRT-aFoto: klix.ba

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a Damir Smital rekao je da radnicima BHRT-a nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje više od 20 mjeseci, a da je trenutna isplata neto plata neizvjesna svakog mjeseca.

- Za to vrijeme BHRT uredno plaća kredit za jedan dio digitalne opreme nabavljene u procesu digitalizacije. Potrebna nam je nova oprema kako ne bismo nastavili da zaostajemo za javnim servisima u Evropi jer je dio naše opreme iz ranih osamdesetih godina prošlog vijeka - istakao je Smital.

On kaže da, u kakvim uslovima zaposleni BHRT-a rade, pokazuje to da se svaki put kada novinarska ekipa krene na teren strahuje za njihovu bezbjednost jer su vozila na granici ispravnosti, a nema sredstava za njihov popravak.

- Imali smo slučajeve da su neke naše kolege doživjele strujni udar zbog dotrajalosti opreme - kaže Smital.

Prema njegovim riječima, osnovni uzrok svega što se dešava u BHRT-u jeste nepostojanje političke volje koja bi trebalo da obezbijedi stabilno finansiranje ove medijske kuće.

- Ne postoje nikakve naznake da će se stanje popraviti, a Parlamentarna skupština BiH nas ignoriše. Zahtijevamo hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu za 60 dana, kako bi bilo obezbijeđeno stabilno finansiranje BHRT-a - dodao je Smital.

On kaže da Samostalni sindikat ima rješenje za ovaj problem i da zato zahtijeva hitan sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, njegovim zamjenicima i resornim ministrom.

Izvor: SRNA