latinica  ћирилица
23/01/2017 |  12:36 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Planinarska akcija "Mećavom kroz Manjaču" (VIDEO)

Planinarska društva iz nekoliko gradova i opština Srpske organizovala su u nedjelju planinarsku akciju "Mećavom kroz Manjaču". Na ovaj put ispratila ih je naša ekipa.
Planinari - Foto: RTRS
PlaninariFoto: RTRS

Smiraj zimskog dana na Stričićima, nedaleko od Banjaluke, za ljude željne planinske avanture pretvoren je u dan ispunjen novom pustolovinom.

Ni vjetar, ni snijeg, a ni hladnoća, nisu uspjeli da od zimske staze koja se prostire vrhovima Manjače odvoje od planinarskog hoda više desetina planinara. Baš naprotiv, domaći, ali i planinari iz drugih dijelova Republike Srpske odlučili su da ožive sliku planinskog zavičaja našeg književnika Petra Kočića, koju je i sam Kočić prenio u svoju pripovjetku "Kroz mećavu".

Da bi bezbjedno koračali zimskim i neuslovnim stazama, osim fizičke spreme, za planinarske aktivnosti neophodne su i druge pripreme.

U bogatoj slici zimskog pejzaža uživalo je više desetina planinara, među kojima su i mladi članovi Planinarskog društva iz Prnjavora.

Planinarski hod "Manjačom kroz mećavu", kako su ga ovi avanturisti i sami nazvali biće još jedan korak posvećen liku i djelu Petra Kočića.

Nakon što se izbore sa snježnim prekrivačem na Manjači, planinari sa aktivnostima nastavljaju i dalje, i to 19. februara, kada je planirana planinarska akcija u Prnjavoru.