latinica  ћирилица
23/01/2017 |  15:25 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Bijeljina: Regulacioni plan "Centar" pred odbornicima u februaru (VIDEO)

Nakon dvije godine Bijeljina bi sredinom narednog mjeseca trebalo da dobije regulacioni plan zone Centar.
Bijeljina - Foto: RTRS
BijeljinaFoto: RTRS

Posljednji dokument ove vrste stavljen je van snage odlukom Ustavnog suda BiH, pa su gradske vlasti ovoga puta posebno oprezne kod pripreme plana.

U javnoj raspravi najveći broj građana i preduzeća tražio je da se odobri gradnja većih objekata u centru, kako bi se obezbijedila i veća zarada investitorima.

Poseban problem predstavlja pedesetak objekata koji su pod zaštitom države kao spomenici kulture, a o kojima praktično niko ne brine.

Sredinom februara regulacioni plan zone Centar trebalo bi da bude ponuđen na usvajanje odbornicima Skupštine grada. Dostavljeno je 88 primjedbi na nacrt plana od kojih je većina potpuno ili djelimično uvažena, a 37 dostavljenih prigovora je odbačeno.

- Prije izlaganja plana u vidu nacrta na koji su se mogle davati primjedbe mi smo prije toga pozvali građane da daju inicijative, tako da smo u februaru imali javni poziv za sve koji žive u obuhvatu zone centar da dostave inicijative, rekao je Miladin Rakić, vd načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje.

Investitori koji su ranije počeli, ili pripremili gradnju objekata morali su da obustave posao nakon stavljanja van snage ranije usvojenog regulacionog plana, pa im je dragocjeno usvajanje nove planske dokumentacije. Investirali su u pripremu lokacije i projektovanje, ali prošle godine nisu mogli graditi u centru.

- U jednu lokaciju u Karađorđevoj ulici uložili smo oko 100.000 maraka, na ime izrade projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ističe Dragana Gajić direktorica Građevinskog preduzeća

Dio primjedbi odnosio se i na projektovanu saobraćajnu infrastrukturu.

- Ucrtane pojedine saobraćanice je nemoguće realizovati jer bi bila preskupa eksproprijacija za realizaciju takvih saobraćajnica, kaže direktor Građevinskog preduzeća.

Јedna od takvih je i planirani kružni tok kod gradskog vrtića, dok je gradnja kružne raskrsnice kod parka izvjesna već sredinom ove godine. Planom nisu predviđene nove zelene površine, ili dječija igrališta, kojih gradu očigledno nedostaje.

I dalje nije riješen problem očuvanja pedesetak objekata koji su pod zaštitom države kao spomenici kulture, a koji su u većini slučajeva više ruglo nego baština grada, jer o njihovom održavanju niko ne brine, a ne mogu biti srušeni.