latinica  ћирилица
23/01/2017 |  15:32 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Koliko novca će dobiti Brčaci koji su prošli na konkursu za obnovu kuća i stanova? (VIDEO)

Vlada u Brčkom je iz prošlogodišnjeg budžeta povratnicima na području Distrikta, u ovoj godini, odobrila 700 hiljada maraka za obnovu kuća i stanova.
Obnova kuća i stanova u Brčkom - Foto: RTRS
Obnova kuća i stanova u BrčkomFoto: RTRS

Korisnici će iz ovog programa dobiti od osam do 30 hiljada maraka, zavisno od toga koliko je objekat oštećen.

Za obnovu oštećenih i neuslovnih kuća i stanova javilo se oko 160 zainteresovanih, ali je samo njih 53 ispunjavalo uslove. Јedan od njih je i Šefket Mihmić čiji je stan od 63 kvadrata, napravljen davne 1948. Bez ove pomoći sa penzijom od 326 maraka, ne može ništa ozbiljnije uraditi. Sve je, kaže, propalo.

Kriterijumi su strogi i usklađeni sa Zakonom o izbjeglicama i raseljenim licima BiH. Uslov je takođe da su u toj jedinici vlasnici imali prebivalište do 30. aprila 91.

- Uslovi su da lice od ranije nije primalo od vlade pomoć za rekonstrukciju i da je stambena jedinica neuslovna za stanovanje, zatim samohrani roditelji, RVI..., kaže Јelena Nikić Damjanovićm, šef Odjeljenja za raseljena i izbjegla lica Distrikta.

Iznos sredstava za obnovu zavisi od oštećenja stambene jedinice. Neko će u skladu s tim, dobiti manje, a neko više sredstava iz budžeta, iz kojeg je za ove potrebe još prošle godine izdvojeno 700 hiljada maraka.

Vladina nadzorna komisija će nakon obnove kuća i stanova, tokom naredne građevinske sezone, utvrditi da li su sredstva korišćena namjenski.