latinica  ћирилица
23/01/2017 |  15:44 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Đaci ponovo u šlolskim klupama; Da li su obezbijeđeni grijanje i prevoz? (VIDEO)

Nastava u drugom polugodištu počela je u većini osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj.
Škola - Foto: RTRS
ŠkolaFoto: RTRS

Ministarstvo prosvjete i kulture za nekoliko škola, u kojima nisu postojali uslovi za nesmetan početak nastave, odobrilo je odgađanje početka drugog polugodišta.

Zbog problema sa grijanjem, učenici Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” u Derventi, ali i u područnoj osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Ceru, u opštini Zvornik su vraćeni kućama. Početak drugog polugodišta odgođen je do otklanjanja kvarova.

U još nekoliko škola časovi su skraćeni zbog niskih temperatura, a u OŠ Petar Kočić u Mrkonjić Gradu pukle su vodovodne cijevi, zbog čega je škola ostala bez grijanja. Zbog opasnosti od havarije na peći u kotlovnici, đaci su poslati kućama, ali je problem otklonjen već do početka druge smjene.

Đaci, koji su nakon tri nedjelje raspusta, jutros ponovo sjeli u šklolske klupe, kažu da im niske temeperature ne smetaju i da su se zaželjeli školskih obaveza.

I u Distriktu Brčko, u svim osnovnim i srednjim školama počela je redovna nastava u drugom polugodištu. U svim školskim objektima grijanje radi, a učenicima je obezbijeđen i redovan đački prevoz. Zbog nedostatka nastavnog kadra, anagažovano je 169 nastavnika i profesora po osnovu Ugovora i privremenim i povremenim poslovima.

Zbog problema s grijanjem nastava nije počela danas ni u SŠC Sveti Vasilije Ostroški u Sokocu. Ekstremno niste temperature u Bileći, a kao posljedica pucanje cijevi, napravile su brojne probleme u obrazovnim ustanovama.

Niske temperature izazvale su pucanje radijatora u nekoliko prostorija Dječijeg vrtića „Budućnost“.

To je jedan od razloga zašto u toj obrazovnoj ustanovi, ovog mjeseca, nema mališana. U Vrtiću kažu da je razlog havarije taj što se od početka januara pa do danas, sa kotlovnice u srednjoj školi, u radijatore nije puštala voda.

Kotlovnica Srednjoškolskog centra izvor je toplotne eneregije za Dječiji vrtić. S obzirom na to da u vrijeme zimskog raspusta nije bilo potrebe za grijanjem te obrazovne ustanove, tako ni mališani bilećkog vrtića nisu imali adekvatno grijanje. Umjesto vode, u radijatorima je bio led.

Svakog januara, tvrde, zbog praznika, u vrtić dolazi manji broj djece nego obično. Više djece trebalo bi da stignu početkom februara.

Problemi u Srednjoškolskom centru “Golub Kureš“ još nisu otklonjeni.

U srednjoj školi se nadaju da će kvar na instalacijama usljed smrzavanja biti otklonjen do kraja nedjelje. S obzirom da se radi o vaspitnim ustanovama, duže ne smiju potrajati.

Iz policije apeluju na vozače da voze oprezno, posebno u blizini škola.