latinica  ћирилица
23/01/2017 |  16:19 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Luka Brčko: Zbog leda i niskog vodostaja obustavljen pretovar robe (VIDEO)

Zbog niskog vodostaja i pojave leda na rijeci Savi, obustavljen je i pretovar robe u Luci Brčko.
Luka Brčko - Foto: RTRS
Luka BrčkoFoto: RTRS

U ovom javnom preduzeću očekuju da će u drugoj polovini februrara, ponovo biti uspostavljen riječni saobraćaj i da će brodvi i barže, dovoziti i odvoziti robu sa brčanskog pristaništa.

U Luci Brčko, kažu da su u godišnjem planu rada ovog preduzeća, računali na zastoj u radu. Kažu Sava, nikada nije plovna tokom cijele godine. Ljeti je to zbog niskog vodostaja, a zimi i zbog vodostaja ali i leda.

- Mi inače ovaj period i predvidimo u našem poslovnom planu, gdje predvidimo manji pretovar, manji obim pretovra, za pravi kvaratal. Tako da smo u ovom prvom kvaratlu, i predividjeli pretovar oko 57 000 tona. Što ne znači da nećemo ispoštovati taj plan za prvi kvartal, kaže Alije Osmanbašić, vd. direktor Luke Brčko. 

U Kapetaniji Luke Brčko, napominju da je zimska obustava riječnog transporta robe, redovna pojava. Ove zime nizak vodostaj Save i niske temperature, uzrokovale su pojavu leda.

- Riječni saobraćaj ne odvija se prije svega s obzirom da u donjem toku rijeke Save, temperature bile niže i došlo je do formiranja, s tim  u vezi kapetanije Beograd, Sremska Mitrovica izdale su ograničenje plovidbe, tako da praktično u donjem toku Save, kao i na Dunavu imamo ograničenje plovidbe, napomenuo je Mladen Rogić, kapetan Kapetanije Luke Brčko 

Plan Luke Brčko za 2017-u je pretovar 185 000 tona robe. Ove godine je planirana i rekonsturkicja i revitalizacija Luke, kao i nabavka dizalice većeg kapaciteta. Za ovu namjenu od Evropske banke za obnovu i razvoj, dobijena su kreditna sredstva od 7 miliona evra, kao i donacija od 3 miliona.