latinica  ћирилица
23/01/2017 |  17:31 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Vilimski za RTRS: U prijedlogu rezolucije EP, interesi Srba nisu zaštićeni

Prijedlog rezolucije u Odboru vanjskih poslova u EP treba da se razmotri sa kritičke tačke gledišta, a naročito kada govorimo o Republici Srpskoj, rekao je u pisanoj izjavi za RTRS Harald Vilimski iz Slobodarske partije Austrije.
Harald Vilimsk (Foto: diepresse.com/Clemens Fabry) -
Harald Vilimsk (Foto: diepresse.com/Clemens Fabry)

- Interesi Srba nisu zaštićeni u njoj i rezolucija uglavnom mari o Federaciji, spominje se u njoj centralizacija, sudstvo, pristup Evropskoj Uniji kao i pregovori u tom smislu. Pritom, prijedlog rezolucije ne obuhvata na pravilan način temu referenduma u Srpskoj - kaže Vilimski i navodi da iz tog razloga, njegovi amandmani ne ističu samo legitimitet referenduma već Republike Srpske kao ravnopravnog entiteta u BiH, koji Dejton i sami ustav BiH smatraju takvim.

- Kada već govorimo o ravnopravnosti, amandmani koje sam napisao naglašavaju moju brigu o slučaju 7480 srpskih civila poginulih u predhodnom ratu prema podacima Haškog tribunala, od kojih je samo 10 dovedeno do konačne presude od strane suda BiH, dodaje Vilimski.

- Naravno, još jednom sam naglasio opasnost od radikalnog islama koji se širi zahvaljujući finansiranju od strane Saudijske Arabije, zaključuje Vilimski.