latinica  ћирилица
23/01/2017 |  20:31 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Foča: Kako zaštititi divljač od lovokradica? (VIDEO)

U okolini Foče godinama je problem kako zaštiti divljač od lovokradica, koji se na tome bogate. Čini se da i tome dolazi kraj.
Lov - Foto: RTRS
LovFoto: RTRS

Na vrletima kanjona Sutjeske – divokoze se spuštaju sa visova u potrazi za hranom. U Nacionalnom parku lovočuvari postavljaju hranu za divljač i na predjelima višim od 2.000 metara. U posebnom lovištu "Zelengora" je pet hranilišta.

- Na hranilišta iznosimo animalnu hranu a i ove godine smo obezbijedili oko 5 tona kukuruza što redovno iznosimo i pojačavamo ishranu divljači, kaže Miloš Živanović šef Sektora za zaštitu.

Posebno teško je zaštiti divljač od lovokradica, koji ne biraju sredstva da dođu do plijena. Bilo je i fizičkih nasrtaja i prijetnji čuvarima. Da bi im stali u kraj, u Privrednom lovištu „Vrbnica“ postavili su senzorske kamere.

- Veliki rezultat su nam dale senzorske kamere za nadzor lovišta tako da smo uspjeli da pratimo i određena lica i sa policijom pravili akcije i uspjeli da suzbijemo takve pojave u lovištu, ističe Bojan Paprica šef RЈ lov i ostali proizvodi šumarstva ŠG „Maglić“ Foča.

A evo šta lovokradice motiviše. Za kilogram mesa od divojarca dobijaju i do 60 maraka, a za ustrijeljenog trofejnog medvjeda čak i 50 hiljada. Sa postavljenim senzorskim kamerama taj im protivzakoniti posao više neće biti lak.