latinica  ћирилица
24/01/2017 |  08:14 | Autor: RTRS

Dačić: Albanci mi smjestili lažni intervju

"Priština i Beograd lako mogu da se dogovore oko razmjene teritorija“, objavila je albanska novinska agencija citirajući Ivicu Dačića. S druge strane, Dačić tvrdi da je izjava izmišljotina.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Agencija na albanskom "Preševo jone" objavila je intervju za koji navodi da je sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova. U intervjuu Dačić, međutim, iznosi tvrdnje potpuno suprotne državnom stavu i briselskom sporazumu. Prema ovoj agenciji, Dačić je doslovno rekao da je Srbija saglasna da se razmijene teritorije sa Prištinom i to da Preševo i Medveđa pripadnu Kosovu, a sjeverni dio pokrajine Srbiji.

Ideja o razmjeni teritorija niti je nova, niti ju je izbjegavao dei srpskih političara. Naprotiv, zamjena teritorija, poput buvlje pijace, izvlačena je i lansirana kao rješenje kad god bi kosovski problem upao u dublju krizu. Međutim, povlačenje sada ovakve teme i još iz vrha vlasti doslovno je prst u oko i SAD, i EU, i pregovaračima u Briselu. Takođe, ovakvo zalaganje značilo bi i da Srbija nije iskrena u briselskom dijalogu.

- Nikada nisam dao intervju niti izjavu toj agenciji. Šokiran sam - kaže za "Blic" Dačić.

Na pitanje da li je zloupotrebljen, Dačić odgovara da jeste i navodi mogući razlog objavljivanja "nepostojećeg intervjua“.

- Vjerovatno je cilj da se pred nastavak dijaloga ponovo izazove nestabilnost i okrivi vlast u Beogradu. Inače, o potrebi trajnog rješenja za Kosovo ja govorim godinama i otuda ne znam zašto im treba da izmišljaju intervjue - poručuje Dačić.

On dodaje da su srpski pregovarači privrženi dijalogu i sporovođenju briselskog sporazuma.

Izvor: Blic