latinica  ћирилица
24/01/2017 |  08:30 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Ivanić saslušan zbog referenduma (VIDEO)

Zbog referenduma o Danu Republike, u Tužilaštvu BiH saslušan je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Potvrdio je da je pozvan u svojstvu osumnjičenog, da da komentar političke izjave, ali nije želio da kaže o kojoj izjavi je riječ.
Ivanić stigao na saslušanje - Foto: RTRS
Ivanić stigao na saslušanjeFoto: RTRS

O cijelom slučaju Ivanić ima stav, ali ga ne želi komentarisati, dok ne vidi ishod istrage.

Manje od pola časa trajalo je saslušanje predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića u Tužilaštvu BiH. Јoš kraće njegovo odgovaranje na pitanja brojnih okupljenih novinara.

"Јa sam pozvan da dam u svojstvu osumnjičenog komentar jedne političke izjave i smatrao sam da političke izjave ne treba da komentarišem, jer sam osumnjičen u svojstvu pomagača. Јa političke izjave smatram političkim izjavama i zato nisam iznosio nikakvu odbranu, nisam htio da to komentarišem", izjavio je Ivanić.

Uz kratke odgovore kako ne želi da ulazi detalje istrage, odnosno političke detalje, Ivanić nije htio da precizira o kojoj izjavi je riječ.

Dovoljno da se ostavi prostor za sumnju - da li je posrijedi zajednička izjava političkih lidera iz Republike Srpske kojom su jasno poručili da ne odustaju od 9. januara i Dana Republike, odbacili odluku Ustavnog suda, te odlučili da se održi referendum na kojem su građani Srpske, podsjećamo, jasno rekli svoj stav.

Ivanić je samo jedan u nizu političara iz Srpske koje bh. Tužilaštvo već mjesecima neumorno poziva zbog Dana Republike.

Do sada su saslušani članovi Komisije za sprovođenje referenduma i šefovi poslaničkih klubova u parlamentu Srpske, a svoj iskaz krajem prošle godine dao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Mnogo spekulacija juče su izazvali i navodi o saslušanju premijerke Željke Cvijanović. Poziv joj je upućen, ali do nje još nije stigao.

Neki su otvoreno poručili da neće doći dok poziv ne dobiju na ćirilici i na srpskom jeziku. Do kada će bh. Tužilaštvo da insistira sa ovom, po ocjenama srpske javnosti, politički motivisanom istragom punom apsurda, vjerovatno ni ono samo ne zna.

Bitno je, izgleda, samo da se drži tenzija...