latinica  ћирилица
24/01/2017 |  13:03 | Autor: RTRS

DŽipsi Kingsi 31. marta u Beogradu

Grupa DŽipsi Kings vraća se nakon 10 godina u Beograd gdje će nastupiti 31. marta u Hali sportova.
DŽipsi Kings (Foto: impactartist.com) -
DŽipsi Kings (Foto: impactartist.com)

Zavodljivo miješanje tradicionalnog flamenko stila sa pop i latino ritmovima, učinilo je DŽipsi Kingse svjetskim fenomenom, a publika će se u Hali sportova podsjetiti hitova "Volare", "Bamboleo", "Baila me".

DŽipsi Kings su dio nekolicine izuzetnih umjetnika u istoriji muzike koji su osmislili univerzalni muzički stil. Poslije šest "Gremi" nominacija u kategoriji "World music", konačno su 2014. osvojili nagradu za album "Savor Flamenco".

U proteklih 28 godina, grupa je išla na nakoliko svjetskih turneja i prodala više od 25 miliona albuma širom svijeta. Svoj uspjeh na svim meridijanima duguju, prije svega, svom originalnom pristupu izvođenju flamenka koji se ogleda u nepridržavanju strogih pravila koje zahtijeva tradicionalno izvođenje ove vrste muzike.

Mnogi ne znaju da je jedan od rodonačelnika današnjeg stila DŽipsi Kingsa Manitas de Plata, čije je pravo ime Rikardo Baliardo, svakako jedan od najvećih gitarista svih vremena. Manitas de Plata uticao je na svoje sinove Tonina, Žaka i Morisa koji su originalni članovi DŽipsi Kingsa. Kao potvrda romske tradicije, Mikael Baliardo (sin Tonina Baliarda, solo gitariste i osnivača DŽipsi Kingsa) prije šest godina je postao stalni član benda.

Grupa je odmah prepoznala njegovu kreativnost i talenat kao muzičara i pjevača, te je Mikael Baliardo sada i umjetnički direktor DŽipsi Kingsa.

Izvor: Tanjug