latinica  ћирилица
24/01/2017 |  15:39 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Foča- otvoren Centar "Tračak nade" (VIDEO)

U Foči je otvoren Centar "Tračak nade". Opremanje i otvaranje pomogli su Američka agencija za međunarodni razvoj i Opština Foča, a centar će svakodnevno biti na usluzi djeci i osobama sa teškoćama u razvoju i njihovim porodica iz Foče i Čajniča.
Foča - dječiji vrtić - Foto: RTRS
Foča - dječiji vrtićFoto: RTRS

Među 56 korisnika ovog centra svakodnevno su i Dragan Košir i Petar Maksimović iz Foče. Pred njima su igra, druženje i zabava.

Ovaj Centar kao svoju drugu kuću za dnevne aktivnosti prepoznala je i četrdesetšestogodišnja Milada i njena majka Slobodanka.

"Znači jer joj je drugi rođendan danas, stvarno i jeste. Kaže, radosna je što ide ovdje, plakala je cijelo vrijeme", kaže Slobodanka Radović Miladina majka

Osim u Foči, USAID je pomogao otvaranje centara u Banjaluci i Sarajevu- uglavnom za rad stručnog osoblja.

"Sredstva koja oni ulažu su 40 hiljada maraka. Opština Foča je pomogla za prostor i opremila ga i prilagodila za boravak djece i njihovih porodica", rekla je Јelena Vilotić, predsjednica Udruženja "Tračak nade" iz Foče.



"Potrebno je da i dalje svi pomažemo ovim volonterima, kako bi nastavili ovaj plemeniti posao. Posebno u onom dijelu koji se odnosi na uspostavu zakonskih procedura", izjavila je Morin Kormak ambasadorka SAD-a u BiH

Izvjesno je da će Vlada SAD pomoći još dva projekta.

"To je projekat da 45 mališana iz naše opštine i 45 mališana iz Goražda koji su opterećeni bolestima u psiho-fizičkom razvoju dobiju besplatan bporavak na moru ovog ljeta", otkrio je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Drugi projekat koji bi trebalo da bude podržan odnosi se na izradu socijalne karte u fočanskoj opštini.