latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:07 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Zbog niskih temperatura skraćeni časovi, nastava u nekim školama nije ni počela (VIDEO)

Iako je drugo polugodište u svim osnovnim i srednjim školama zvanično počelo juče, u nekoliko škola nastava, zbog problema sa grijanjem, nije počela.
Škola - Foto: RTRS
ŠkolaFoto: RTRS

Učenici u zvorničkoj područnoj osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Ceru i srednjoškolskom centru "Golub Kureš" u Bileći danas su pohađali nastavu, a srednjoškolci u Derventi na nastavu bi trebalo sutra.

U srednjoškolskom centru "Vasilije Ostroški" u Sokocu nastava bi trebalo da počne 30. januara. Zbog problema sa grijanjem u pojedinim banjalučkim školama časovi su skraćeni na 30 minuta.

Učenike prvog razreda Gimnazije umjesto u školskoj sali, na času fizičkog zatekli smo u učionici. Časovi su, zbog niskih temperatura, skraćeni na 30 minuta.

Slična situacija i u mnogim banjalučkim osnovnim školama. Zbog temperature u učionicama, koja je bila ispod, za rad optimalnih 19 stepeni celzijusa, časovi su bili skraćeni 10 do 15 minuta.

"Imamo dvije učionice u kojima je temperatura 16, koje su na krajnjem dijelu sistema grijanja. Razlog – ulazna temperatura je 60, tako da mi ne možemo da povučemo dovoljno toplote da zagrijemo učenice do optimalnog nivoa", izjavio je Dušan Mišljenović, direktor OŠ "Georgi Stojko Rakovski" Banjaluka.

U Ministarstvu prosvjete kažu da je svim školama koje su to zatražile odobreno skraćenje časova, a nekima i odgađanje početka nastave. Najčešći razlog bio je kvar na sistemu grijanja.

"Vjerovatno je trebalo malo češće posjećivati škole u danima raspusta i do toga ne bi došlo", smatra ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Škole koje nisu na vrijeme počele nastavu časove će morati nadoknaditi.