latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:18 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Šamac- predstavljen projekat podrške održivom oporavku od poplava (VIDEO)

U Šamcu je predstavljen projekat podrške održivom oporavku od poplava, koji Nezavisni biro za razvoj realizuje u opštinama Šamac, Domaljevac-Šamac i Vukosavlje.
Šamac - Promocija projekta podrške - Foto: RTRS
Šamac - Promocija projekta podrškeFoto: RTRS

Ukupna vrijednost projekta je 201 hiljada evra, finansira ga Evropska unija uz učešće od 10 odsto lokalnih zajednica u kojima se sprovodi.

Cilj projekta je obnavljanje rada mikro preduzeća do 5 zaposlenih, porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i organizacija civilnog društva koji do sada nisu dobili takvu vrstu pomoći.

Zainteresovani će dobiti stručnu pomoć pri izradi biznis plana i prijave na javni poziv za dodjelu sredstava.

"Tako da ćemo otprilike okupiti kroz ovaj program podrške preko 100 osoba koje će kandidovati svoje projekte putem poslovnih planova, odabraćemo od tih 30 najboljih i to kroz komisiju, kroz aplikacije", rekao je Enver Sarvan, direktor Nezavisnog biroa za razvoj.

"Ovakva vrsta projekata podržana od EU u partnerstvu sa NBR –om i ove tri partnerske opštine daje doprinos stvaranju jednog novog poslovnog duha ne samo na području opštine Šamac inego i susjednih opština", kaže Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

U poplavama 2014. godine oštećeno je 270 privrednih subjekata u Šamcu, šteta je procijenjena na 30 miliona maraka. Vlada RS je preko Fonda solidarnosti pomogla oporavak privrede sa tri miliona maraka.

"Svaka pomoć je dobrodošla i svaki projekat je dobrodošao, dovoljno je da se pokrene, odnosno da se daju podsticaji i krila najmanjem preduzeću da dva, tri, pet ljudi radi, to puno znači za ove opštine", smatra privatni preduzetnik Marko Kurešević.

U okviru projekta "Podrška održivom oporavku od poplava Domaljevac-Šamac, Vukosavlje i Šamac" vrijednog 201 hiljadu evra, za trideset projekata je planirano 60 hiljada, dok će preostali iznos biti namijenjen izradi zajedničkog plana odbrane od poplava.