latinica  ћирилица
24/01/2017 |  18:34 ⇒ 25/01/2017 | 07:46 | Autor: RTRS

Ocjene iz sudnice - istraga o Pavlović banci bez valjanih dokaza (VIDEO)

Istraga o Pavlović banci, bez valjanih dokaza, i u ćorsokaku. Takve ocjene čule su se u sudnici, na ročištu za ukidanje mjera zabrane većinskom vlasniku banke Slobodanu Pavloviću.
Pavlović banka - Foto: RTRS
Pavlović bankaFoto: RTRS

Apelaciono vijeće prethodno je uvažilo, kako su naveli "opravdanu žalbu" Pavlovićeve odbrane, na raniju odluku Suda BiH o zabrani napuštanja Bosne i Hercegovine.

Mjere zabrane na snazi su gotovo godinu dana. Toliko traje i, kako kažu u Tužilaštvu, "intenzivna istraga", koja indirektno, priznaju, nije dala očekivane rezultate.

Odluku o eventualnom ukidanju mjera zabrane, sudija za prethodni postupak Tatjana Kosović, saopštiće naknadno.

"Intenzivna istraga" o navodnim finansijskim malverzacijama osumnjičenog, traje od februara prošle godine, kada je Slobodan Pavlović i još troje radnika banke – spektakularno uhapšeno.

"Intenzivno" je tužilac saslušavao svjedoke. Za nepunu godinu, uspio je da sasluša četvoro. I vještak finansijske struke je izvršio vještačenje. No rezultati nisu bili "intenzivno" očekivani, pa je postupajući tužilac Mirza Hukeljić, zatražio i dopunsko vještačenje!

Na ročištu u aprilu ono je "trajalo". Na današnjem, ono je, ipak i dalje samo potreba - stara 9 mjeseci! Zamjenski tužilac to pravda "kompleksnošću" izbora vještaka!

"Odabir vještaka i ustanove koja će obaviti vještačenje razlog su zbog kojeg ono ovoliko dugo traje", rekao je danas DŽermin Pašić zamjenski tužilac.

Od maja do jula slalo je Tužilaštvo, kaže tužilac, zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć! "Intenzivno" poslalo na 5 adresa. Pola godine kasnije sa samo jedne stigao im odgovor.

"Sa odgovorima na ove zamolnice očekujemo da ćemo biti u završnoj fazi istrage. Do okončanja istrage će doći nakon radnji koje nisu u kapacitetu ovog Tužilaštva", kaže Pašić.

Obrazloženja slična današnjim, Pavlovićeva odbrana sluša mjesecima – gotovo na svakom ročištu za produžetak mjera zabrane osumnjičenom! Ne bez razloga, advokat Miodrag Stojanović sumnja kako je istraga stigla - u ćorsokak.

"Јa stvarno mislim da je to tako. Ali ključno, bez obzira u kojoj fazi je istraga, da li je ona došla u ćorsokak ili nije, da li oni imaju nešto novo ili nemaju. Ovdje se postavlja pitanje, šta to ima toliko da traje punu godinu!?", govori advokat Stojanović.

A prema zakonu trebalo je da bude okončana za šest mjeseci. No Kolegijum tužilaca je svom kolegi, dva puta aminovao produžetak roka!

Za sve to vrijeme intenzivna je jedino borba Slobodana Pavlovića da spasi banku i radna mjesta za 800 zaposlenih.

Dva teška udarca banka je preživjela. Prvi, nakon hapšenja, kada su depozitari nakratko povukli svoj novac. I drugi jesenas – tokom prve dokapitalizacije uzrokovane nametnutim standardima MMF-a za cijeli bankarski sektor u BiH.

Zbog mjera zabrane, vlasnik je tada bio prinuđen da u BiH, pod nepovoljnim uslovima "pozajmi" 6 miliona maraka.

Umjesto da u ovdašnji bankarski sektor ubrizga svjež kapital iz Amerike čiji je državljanin i gdje je sjedište njegove kompanije.

Druga dokapitalizacija trebalo bi da bude okončana do ljeta. Ostanu li mjere zabrane, Pavlović će biti prinuđen da prodaje dio akcija. I upravo, takav - iznuđeni plan, Tužilaštvo ciničnom zamjenom teza, sada koristi kao argument! Stvaranje je to, kažu, preduslova za bijeg!

"Neka rade svoj posao, ja sam to danas ponovio, ali neka puste Slobodana Pavlovića da radi svoj posao!", kategoričan je advokat Stojanović.

Zbog svega otvorenim ostaje pitanje, šta je zaista posao Tužilaštva u ovom slučaju? Da uništi banku i vlasnika!? Ili da o navodnim malverzacijama, prikupi dokaze!? A njih trenutno očigledno nema!