latinica  ћирилица
25/01/2017 |  12:22 | Autor: RTRS

Kormorani uništavaju riblji fond Drine

Ogroman broj kormorana, koji je ove zime stigao na obale Drine u srednjem Podrinju, nanosi veliku štetu ribljem fondu, što je primoralo ribolovna društva sa ovog područja da organizuju zaštitu ribe i svakodnevno rastjeruju jata ovih grabljivica.
Kormorani - Srednje Podrinje - Foto: SRNA
Kormorani - Srednje PodrinjeFoto: SRNA

U Sportsko-ribolovnom društvu "Drina" u Bratuncu kažu da je ove zime broj kormorana na ovoj rijeci mnogostruko veći nego prethodnih godina.

Zbog niske temeprature i zaleđenosti Save i Dunava, kormorani su se preselili na Drinu u potrazi za hranom, a bistra voda i nizak vodostaj olakšavaju im da dođu do plijena.

U ovom udruženju pojašnjavaju da kormorani naseljavaju Evropu, Aziju i Afriku, da se kreću u velikim jatima, ali i da jedna ptica dnevno pojede do pola kilograma ribe, što nanosi veliku štetu ribljem fondu.

Profesionalni ribočuvar Miroslav Lončarević kaže da im lovci pomažu da rastjeraju kormorane, koristeći oružje za lov ptica, a bacaju i petarde i tako ih plaše.

"Ova ptica bila je, zbog ugroženosti, na listi zaštićenih vrsta od 1980. godine u Evropi, ali smo od resornog ministarstva dobili dopis da je zabrana lova na kormorane ukinuta 1996. godine jer se brzo razmnožavaju i pričinjavaju ogromnu štetu ribljem fondu", ističe Lončarević.

On naglašava da, uprkos svakodnevnoj borbi, kormorani i dalje slijeću i love ribu u Drini i Zvorničkom jezeru, te da im vremenski uslovi pogoduju za to.

Ribočuvari čekaju da otopli i da se poveća vodostaj i zamućenost vodotoka, što bi spriječilo kormorane da uništavaju riblji fond.

Izvor: SRNA