latinica  ћирилица
25/01/2017 |  19:17 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Za nekoliko mjeseci počinjemo graditi zid (VIDEO)

Predsjednik SAD Donald Tramp potpisao je danas odluke o gradnji zida duž američke granice sa Meksikom i uskraćivanju sredstava za gradove koji štite ilegalne imigrante.
Donald Tramp - Foto: Screenshot/YouTube
Donald TrampFoto: Screenshot/YouTube

Tramp je najavio ove direktive u okviru svoje politike za suzbijanje ilegalne imigracije i jačanja nacionalne bezbjednosti. On je potpisao dva izvršna naređenja u Ministarstvu za državnu bezbjednost.

Јedno se odnosi na gradnju zida dužine 3.200 kilometara na američko-meksičkoj granici, a drugo na uskraćivanje federalnog novca američkim državama i gradovima koji pružaju utočište ilegelnim imigrantima.

U takvim gradovima, poput San Franciska, na vlasti su demokrate koje često odbijaju da sarađuju sa federalnim vlastima kada je riječ o akcijama protiv ilegelnih imigranata.

"Američki narod više neće morati da bude primoran da subvencioniše zanemarivanje naših zakona", izjavio je portparol Bijele kuće Šon Spajser.

Tramp je prethodno u intervjuu Ej-Bi-Siju rekao da će gradnja zida početi u narednih nekoliko mjeseci, a da planiranje tog posla počinje odmah.

On je rekao da će Meksiko platiti "100 odsto" realizaciju tog projekta, a meksički zvaničnici ranije su izjavili da neće platiti izgradnju zida.

Spajser je na konferenciji za novinare opisao zid kao "veliku fizičku prepreku na južnoj granici".

Izgradnja zida dužine preko 3.000 kilometara je jedan od ključnih prijedloga koje je Tramp predstavio tokom predizborne kampanje.

On je procijenio da će realizacija ovog projekta koštati oko osam milijardi dolara.

Izvor: Srna