latinica  ћирилица
01/02/2017 |  14:11 | Autor: RTRS

Odbačene Karadžićeve tvrdnje o malignim bolestima

Stručna analiza sprovedena na zahtjev odbrane prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da se istraže učestali uzroci oboljevanja od malignih bolesti u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu, pokazala je da nema veze između uslova u pritvoru i pojave raka kod zatvorenika, objavila je danas Balkanska istraživačka mreža (BIRN), prenosi HINA.

Analizu je sproveo stručni tim zdravstvenog centra u Roterdamu, koji je u zaključku odbacio navode Karadzićeve odbrane kako u haškom pritvoru postoji "epidemija malignih oboljenja", jer nije utvrđeno da su zatvorenici izloženi povećanom riziku oboljenja od raka.

Doktori zdravstvenog centra "Erasmus" u Roterdama su sekretarijatu Haškog suda poslali završni izvještaj nakon analize oboljelih osoba koje se nalaze u pritvoru u Ševeningenu. U izvještaju se navodi da ne postoje dokazi o povećanju oboljelih u pritvoru.

"U ovom slučaju radi se o mješavini različitih vrsta raka koje imaju različite uzroke, a koji su najvjerovatnije započeli prije nego što su osobe pritvorene. Dakle, vjerovatnost da postoji određeni povećani rizik od oboljenja rakom je nemoguć", navodi se u izvještaju.

Roterdamski doktori su sproveli analizu oboljenja u haškom pritvoru po nalogu predsjednika suda Teodora Merona, koji je prihvatio zahtjev Karadžićeve odbrane da se ispitaju razlozi pojave malignih oboljenja kod pritvorenika optuženih za ratne zločine.

Karadžić se i sam pred sudijama žalio na pogoršano zdravstveno stanje.

On je osuđen prvostepenom presudom na 40 godina zatvora u martu 2016. godine. Na presudu su se žalile obje strane, Karadžić, koji je tražio oslobađajuću presudu u drugostepenom postupku i tužilaštvo, koje traži izricanje doživotne kazne.

Izvor: Nezavisne novine/Tanjug