latinica  ћирилица
01/02/2017 |  14:46 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

Socijalni partneri utvrdili način obračuna godišnjih odmora

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da je danas u Banjaluci sa socijalnim partnerima utvrđen način obračuna godišnjih odmora prema kome na četiri godine staža radnik dobija dan godišnjeg odmora.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

"Prihvaćen je prijedlog Vlade Srpske o načinu obračuna godišnjih odmora, ali će socijalni partneri ovo razmatrati i na svojim organima. Nismo se danas uspjeli dogovoriti o visini regresa i o tome ćemo nastaviti da razgovaramo", rekao je novinarima Kasipović, nakon sastanka predstavnika Vlade Srpske sa delegacijama Saveza sindikata, Konfederacije sindikata i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On je naveo da je na sastanku dogovoreno da plaćeno odstustvo u svrhu sindikalnog organizovanja bude u okviru pet dana, što je ranije definisano.

"Ostaje veoma važno pitanje, a to je zdravstvena zaštita žena. Zatražićemo mišljenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvene zaštite, ali smo jedinstveni da ovo mora biti obezbijeđeno", dodao je Kasipović, ocijenivši da je pitanje obračuna minulog rada dobro definisano u kolektivnim ugovorima koje je Vlada dogovorila sa budžetskim korisnicima.

On je napomenuo da su dogovoreni uslovi za rad sindikata, odnosno da ovo pitanje mora biti riješeno granskim i pojedinačim kolektivnim ugovorima.

"Bili smo danas konstruktivni i u dobroj namjeri razgovarali. U narednih 15 koordinisaću naš naredni sastanak na kome ćemo razgovarati o preostalim otvorenim pitanjima“, rekao je Kasipović.

Izvor: SRNA