latinica  ћирилица
04/02/2017 |  16:26 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Svislajon industrija alata povećava proizvodnju za 30 odsto (VIDEO)

Uprkos složenim uslovima na svjetskom tržištu, trebinjska Svislajon Industrija alata prošlu godinu završila je pozitivnim rezultatom. Ovogodišnji plan je ambiciozniji za trideset odsto, a lista zemalja-kupaca alata proširena.
Svislajon - Tvornica alata Trebinje - Foto: RTRS
Svislajon - Tvornica alata TrebinjeFoto: RTRS

Obimu od 95 odsto izvoza u desetine zemalja, alatničari su dodali partnere iz Argentine, Kube, Kostarike i Irana. Ipak, zbog globalnog tržišta, osjećaju gorak okus zarade u metalskoj industriji.

"Svi problemi u svijetu, i kriza koja još nije prošla, nisu nam dozvolili ispunjenje plana od 100 odsto", istakla je Branka Ratković, direktorka Svislion Industrija alata Trebinje.

Ono što je pozitivno jeste stabilna prodaja i zapošljavanje mladih kadrova. Njih tridesetak, u prošloj godini, našlo je zaposlenje na proizvodnim linijama reznog alata. Posla, kažu, ima dovoljno.

Unutrašnji problem, zastario mašinski park, u ovoj godini, tvrde u menadžmentu, trebalo bi da bude dijelom riješen kupovinom strateških mašina i rezervnih dijelova. Do kraja juna, rok koji je postavila Vlada, trebalo bi da bude riješeno sedmnaest miliona maraka starog duga za poreze i doprinose. To je najveća prepreka do stabilizovanja proizvodnje.

Ratkovićeva priznaje da, zbog opterećenja domaće privrede i nezavidne pozicije, Industrije alata, kao klasičnog izvoznika, plate zaposlenih nisu stvarna slika odnosa urađeno-zarađeno.