latinica  ћирилица
07/02/2017 |  07:33 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Poslanici NSRS o Prijedlogu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju (VIDEO)

NSRS danas se ponovo izjašnjava o Izvještaju Komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?" Ovaj izvještaj upućen je u NSRS nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS utvrdilo da je u postupcima donošenja post-referendumskih odluka, povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS) -
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra raspravom o Prijedlogu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Poslanici će razmatrati prijedloge zakona o Željeznicama Republike Srpske, o hrani, o izmjenama i dopunama Zakona o muzejskoj djelatnosti, o izmjenama i dopunama Zakna o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj.

Narodna skupština razmatraće Nacrt krivičnog zakonika, kao i nacrte zakona o vještacima Republike Srpske, o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

Nastavak sjednice zakazan je za sutra u 10.00 časova.

19.25 Poslanik SNSD-a Igor Žunić smatra da je reforma obrazovanja u Republici Srpskoj pitanje opstanka na ovim prostorima.

Tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Žunić se založio za reformu obrazovanja u Republici Srpskoj, ističući da svi segmenti društva trebaju imati dovoljno hrabrosti i krenuti u reformu kompletnog obrazovnog sistema u Srpskoj.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović smatra da se treba vratiti koncept ranijeg osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja u Republici Srpskoj, kako bi djeca krenula u školu od sedam godina. Borenović se založio za potrebu depolitizacije osnovnog obrazovanja na način da direktori osnovnih škola ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Poslanik SDS-a Snježana Božić mišljenja je da su djeca sa šest godina premala za pohađanje osnovne škole i da im se oduzima godina bezbrižnosti. Založila se za brisanje male mature iz odredaba ovog zakona jer se ne vidi njen efekat pogotovo jer je definisano da bi mala matura bila eksperimentalna od školske 2017/2018.godine.

Poslanik SDA Nedim Čivić smatra da u ovom zakonu treba brisati svu moguću diskriminaciju bošnjačke djece kada je riječ o jeziku u obrazovanju Republike Srpske.

18.52 Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj propisano je uvođenje male mature u pisanoj formi, nakon završenog devetog razreda, čija će eksperimentalna primjena početi od školske 2017/2018. godine.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je da se programom male mature određuju nastavni predmeti iz kojih učenici rješavaju testove, a malu maturu sprovodi Republički pedagoški zavod.

Ona je, obrazlažući ovaj prijedlog zakona u NSRS navela da će rezultat učenika na maloj maturi biti bodovan prilikom upisa u srednju školu u skladu sa zakonom kojim se propisuje srednje obrazovanje i vaspitanje.

Ovim prijedlogom zakona defnisano je da, radi unapređenja kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, Vlada Republike Srpske formira savjet za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja kao posebno savjetodavno tijelo.

Sredstva za rad savjeta obezbjeđuju se u budžetu Republike, a administrativno-tehničke poslove za Savjet vrši Ministarstvo, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

17.50  Narodna skupština razmotrila je izmjene Zakona o oružju i municiji, kojim je predviđeno da rok za produženje zahtjeva za izdavanje oružnih listova bude produžen do kraja godine. U obrazloženju se navodi da je neophodno umanjiti cijenu izdavanja ljekarskih uvjerenja u Republici Srpskoj za dobijanje oružnog lista koja sada iznosi 100 KM, a u FBiH 40 KM.

Potrebno je stvoriti povoljnije uslove i za obuku za rukovanje oružjem, od čega moraju biti izuzeti bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, ističe se u obrazloženju.

17.30 Sjednica Narodne skupštine nastavljena je nakon pauze raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o oružju i municiji. Ovo zakonsko rješenje predložili su poslanički klubovi opozicije.

Poslanici će razmatrati prijedloge zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

15.15 Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o oružju i municiji predviđeno je da rok za produženje zahtjeva za izdavanje oružnih listova bude produžen do kraja ove godine.

"Neophodno je umanjiti cijenu izdavanja ljekarskih uvjerenja u Srpskoj za dobijanje oružnog lista koja sada iznosi 100 KM, a u Federaciji BiH 40 KM. Potrebno je stvoriti povoljnije uslove i za obuku za rukovanje oružjem od čega moraju biti izuzeti bivši pripadnici Vojske Republike Srpske", ističe se u obrazloženju.

Usvajanje ovog zakonskog rješenja važno je i za MUP, jer je zaprimljen veći broj nepotpunih zahtjeva za registraciju oružja i produženje oružnog lista.

"Ima mnogo problema u ovom postupku, jer je procedura registracije i produženja oružnog lista komplikovana, što mora biti promijenjeno", navodi se u obrazloženju.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o oružju i municiji predložili su poslanički klubovi opozicije.

14.04 Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da Ustavni sud Republike Srpske svojom odlukom i vraćanjem na početnu proceduru nije osporio referendum, volju građana i rezultate referenduma.

"Ustavni sud Republike Srpske bavio se isključivo formalnim ustavno-pravnim aspektom. Volju građana Republike Srpske niko ne može da ospori, ona je završena 25. septembra prošle godine kada je završen i referendum", istakao je Karan.

U završnoj riječ o izvještaju Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu referenduma na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?", Karan je rekao da su rezultati referenduma jednostavno i primijenjeni shodno Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi.

On je istakao da je NSRS na bazi tih rezultata i donijela Zakon po kome je 9. januar Dan Republike. Karan je naveo da su rezultati referenduma nepromjenljivi u bilo kojoj varijanti i da bi njih trebalo potpuno "odvojiti" od ove procesne prirode, kada će i formalno biti konstatovani.

"Rezultati referenduma su nepromjenljivi. Očekujem da će ovaj izvještaj ponovo proći istu proceduru kao prvi izvještaj u Vijeću naroda Republike Srpske, Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine, Narodnj skupštini i pred Ustavnim sudom Republike Srpske", pojasnio je Karan.

Karan kaže da nakon toga izvještaj može biti objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske.

13.30 Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike predložila je NSRS da ponovo svojom odlukom konstatuje rezultate referenduma.

Podnoseći izvještaj Republičke komisije o spovođenju referenduma o Danu Republike u parlamentu Srpske, Siniša Karan rekao je da se predlaže Narodnoj skupštini da nakon 30 dana od dana konstatovanja rezultata referenduma shodno članu 34 tačka 3 Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi objavi rezultate referenduma u formi izvještaja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Karan je istakao da Komisija predlaže NSRS da ponovo donese odluku o prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma. On je pozvao Narodnu skupštinu da ponovo donese odluku o davanju posebnog ovlaštenja koja bi se odnosila na vremenski rok do okončanja aelacije pred Ustavnim sudom BiH i do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv članova Republičke komisije za sprovođenje republičkog referenduma i drugih pred Sudom BiH, kao i zaključak kojim se Vlada Republike Srpske obavezuje da obezbijedi sredstva i pruži punu pravnu podršku i zaštitu članovima Republičke komisije i drugima u eventualnim sudskim procesima.

Govoreći o rezultatima sprovedenog referenduma o Danu Republike Srpske, Karan je podsjetio da je na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske" potvrdan odgovor dalo 677.771 glasača, odnosno 99,81 odsto od ukupnog broja upisanih, dok je negativan odgovor dalo 1.298 glasača, odnosno 0,19 odsto od tog broja.

Karan je rekao da je na referendumu glasalo 680.175 glasača, odnosno 55,78 odsto od ukupnog broja glasača, dok je nevažećih glasačkih listića bilo 2.265, a važećih 679.069.

Poslanik SDA Nedim Čivić prethodno je rekao da poslanici kolicije "Domovina" neće učestvovati u skupštinskoj raspravi o ovom izvještaju, koji je već jednom bio usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske jer je riječ o, kako on smatra, nelegalnom referendumu kojeg je zabranio Ustavni sud BiH.

Čivić je rekao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stavljen na crnu listu SAD zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH, odnosno sprovođenja referenduma o Danu Republike Srpske.

12.50 Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je danas da će biti riješeni problemi preduzeća u stečaju.

"Trenutno sprovodimo javni postupak, a na osnovu javnog poziva za tri preduzeća koja su u stečaju - 'Nova Romanija', 'Nova Borja' i Tvornica prečistača Rogatica. Vlada će na osnovu preporuke Investiciono-razvojne banke o ovim preduzećima donijeti adekvatne odluke", rekao je Đokić. On je naglasio da će i ostala prduzeća u stečaju biti transformisana u vlasničkom dijelu.

"To je naš prioritet i sastavni dio mjera ekonomskog razvoja Republike Srpske. Preduzeća u stečaju biće transformisana što je interes Vlade Srpske", dodao je Đokić.

12.21 Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija izrazio je uvjerenje da dužnici koji su do sada uredno izmirivali kreditne obaveze u Bobar banci ne bi trebalo da imaju problema tokom sprovođenja stečajnog postupka u toj banci.

"Mislim da ćemo imati razgovor sa stečajnim upravnikom nakon što preuzme kompletan predmet i pojasniti situaciju u vezi sa ljudima koji uredno izmiruju svoje obaveze u Bobar banci", rekao je Tegeltija tokom Aktuelnog časa.

Odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba DNS-a Spomenke Stevanović da li dugovanja klijenata, koji imaju potpisane ugovore o kreditu u Bobar banci i koji uredno izmiruju svoje obaveze, otvaranjem stečajnog postupka dospijevaju u cjelosti na naplatu, Tegeltija je rekao da nema jasne zakonske prakse o ovom pitanju.

"Ali, većina stručne javnosti je na stanovištu da ta potraživanja koja se uredno izmiruju ne treba i nema razloga da u cijelosti dospiju na naplatu", dodao je Tegeltija.

Pomoćnik mnistra saobraćaja i veza Srpske Vesna Vožni rekla je da resorno ministarstvo još nema određenu trasu za auto-put Beograd-Sarajevo.

Odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a Dušice Savić dokle se stiglo u pregovorima u vezi sa izgradnjom auto-puta, Vožnijeva je podsjetila da su predstavnici Savjeta ministara BiH o tome nedavno imali sastanak u Beogradu.

Ona je dodala da je ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić danas u Sarajevu, te da je jedna od tema sastanka izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd.

..........

Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja su i prijedlozi zakona o željeznicama Republike Srpske, o hrani, o izmjenama i dopunama Zakona o muzejskoj djelatnosti, te o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Srpskoj.

Kolegijum Narodne skupštine jutros je prihvatio zahtjev Vlade Republike Srpske da u skladu sa članom 128. Poslovnika sa dnevnog reda povlači Prijedlog zakona o visokom obrazovanju.