latinica  ћирилица
08/02/2017 |  12:04 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Prijedor: Švajcarska vlada donirala medicinsku i drugu opremu Domu zdravlja (VIDEO)

U okviru projekta "Јačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini" Vlada Švajcarske donirala je prijedorskom Domu zdravlja medicinsku i nemedicinsku opremu, vrijednu 48.000 maraka. Riječ je o uvođenju nove usluge "zdravstvene njege u zajednici", a u projektu učestvuje 16 timova porodične medicine.
Donacija Domu zdravlja Prijedor - Foto: RTRS
Donacija Domu zdravlja PrijedorFoto: RTRS

Uloženo je i 130.000 maraka za edukaciju i praktično osposobljavanje 31 medicinske sestre, kojima su uručeni sertifikati za završenu obuku.

Na ovaj način značajno će biti unaprijeđene medicinske usluge koje pružaju prilikom kućnih posjeta pacijentima.

"Podrška Domu zdarvlja Prijedor je dio većeg projekta koji ustvari radi na podršci jačanju sestrinstva i usluga koje pružaju medicinske sestre i tehničari širom BiH. Ovo je projekat koji finansira švajcarska Vlada sa iznosom od 8 miliona maraka", rekla je Barbara Detviler Šojer, direktorka za saradnju u Ambasadi Švajcarske u BiH.

Slavica Popović, direktorka Doma zdravlja Prijedor, naglasila je da je njihovoj ustanovi uručena medicinska i nemedicinska oprema, jedno terensko vozilo, računarska oprema, opreme za sestrinske torbe, kancelarijski namještaj za orostoriju za setrinske konsultacije.

"Vrijednost ovog prijekta je u tome što će naše medicinske sestre koje su na ovaj način edukovane, ići u kućne posjete ne samo da provode preventivne preglede nego će se upuštati u ostale oblike pružanja medicinske pomoći. Јoš jednom želim da izrazim zahvalnost za ovaj događaj i za prisustvo predstavnika svih u ovom projektu i nadam se da će ova sredstva koja su planirana u naredne četiri godine biti uložena na pravi način u zdravstveni sistem Republike Srpske", uvjeren je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.