latinica  ћирилица
09/02/2017 |  08:37 ⇒ 08:53 | Autor: RTRS

Prešao pješke dva kontinenta

Kanađanin koji je nestao 2012. godine pronađen je nakon pet godina u amazonskoj džungli pošto je pješke i bosonog prešao dva kontinenta.
Anton Pilipa - Foto: Screenshot
Anton PilipaFoto: Screenshot

Anton Pilipa /39/, bivši humanitarni radnik za koga se vjeruje da boluje od šizofrenije, nestao je iz svoje kuće u Vankuveru u Kanadi 2012. godine. Pronađen je 10.460 kilometara dalje od mjesta odakle je nestao.

Njegova porodica, koja ga je godinama tražila, izgubila je svaku nadu da će ga ponovo vidjeti živog.

Brazilski policajac, rođen u Kanadi, primijetio je Pilipa, za koga je mislio da je prosjak, jer je bio prljav, bos i zapušten. Kod sebe nije imao pasoš i nijedan oblik identifikacije, piše danas "Dejli mejl".

Pilipa je preživio kopajući po kantama za đubre, tražeći hranu i odjeću, uzimajući bačeno voće i uzdajući se u ljubaznost nepoznatih ljudi koje je sretao na svom putu.

Anton se sada vratio u Kanadu, gdje živi sa bratom Stefanom, njegovom suprugom i djecom.

Na svom putu Anton je prešao najmanje deset država – SAD, Meksiko, Gvatemalu, Kostariku, Panamu, Kolumbiju, Venecuelu, Argentinu i Brazil i to sve bez pasoša i skoro bez odjeće.

Njegov brat Stefan rekao je da uvijek u srcu znao da je njegov brat živ. On je rekao da je brat ima neku bizarnu misiju – da dođe u Nacionalnu biblioteku Buenos Ajresa u Argentini.

Na žalost, kada je konačno došao do biblioteke prešavši hiljade kilometara, vraćen je jer nije imao identifikacione dokumente, zbog čega se on samo okrenuo nazad i zaputio se prema Brazilu.

Pilipa je rekao da na put krenuo sa malom torbom stvari koju su mu putem ukrali. Hodajući amazonskom džunglom u dužini od 800 kilometara izgubio je nokte na nožnim prstima.

On je rekao da je putem sretao "veoma loše ljude", ali da je generalno u većem broju slučajeva naišao na darežljivost i ljubaznost.

"Nikada se nijednog trenutka nisam osjetio sam. Razmišljate, spavate na otvorenom. Živjeti je u stvari jednostavno, ne treba nam puno za život", rekao je on.

Izvor: SRNA