latinica  ћирилица
11/02/2017 |  17:24 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Proces pristupanja EU, mogućnosti za poljoprivrednike (VIDEO)

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske Unije u BiH - sa poljoprivrednicima o perspektivama razvoja i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Uniji.
Poljoprivreda (Foto: Sputnik/Igor Zarebmo) -
Poljoprivreda (Foto: Sputnik/Igor Zarebmo)

Istraživali smo koje su glavne prepreke za poboljšanje situacije u poljoprivredi, načini za njihovo otklanjanje i kako poljoprivrednici treba da se pripreme za pristupanje Evropskoj uniji.

Poljoprivrednici izvoze u EU i mogli bi ostvarili bolji pristup ovom tržištu ako bi institucije vlasti uredile zakonski okvir, izgradili sistem i prilagoditi ga evropskim standardima bezbjednosti hrane i veterinarsko- fitosanitarnim standardima.

"Naša najvažnija poruka je da želimo raditi zajedno sa poljoprivrednicima, da jačamo ovu zajednicu udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH imajući u vidu da su njihove kolege u EU jako dobro organizovane. Želimo da poljoprivrednici u ovoj zemlji uživaju pogodnosti koje donosi prisustvo na tržištu EU i ispunjavanje standarda", kaže Lars Gunar Vigemark, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH. 

Proizvođači se žale da je domaća proizvodnja preskupa, nerentabilna i nedovoljno zaštićena. Izlaz vide u promjeni poticajne politike. Očekuju podršku kako njihov rad i trud ne bi bio bez rezultata.

"Stručnjaci ukazuju da nakon prilagođavanja SSP-a neće doći do drastičnih promjena te ističu da BiH već šest godina ima iste prilike da nastupa na evropskom tržištu bez carinskih dažbina, a to nije iskorišteno, rekao je Petar Radulović, direktor poljoprivredne zadruge "Klekovača".

"U BiH se izdvaja namanje novčanih poticaja za razvoj poljoprivrede u poređenju sa zemljama regiona.Susjedna Hrvatska je iz raznih evropskih programa ,posebno IPARD, razvijala ovu oblast" naveo je Sabahudin Bajramović, profesor poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.

"Prvi korak koji bi omogućio podršku Evropske Unije u agrarnom sektoru BiH podrazumijeva usvajanje strategije za cijelu BiH u toj oblasti. Time bi bila otvorena vrata za finansijsku podršku IPA 2 programa te dodatnu pomoć u procesu reformi, rekao je Miroslav Božić, stručnjak iz oblasti poljoprivrede iz Hrvatske.