latinica  ћирилица
11/02/2017 |  17:51 ⇒ 12/02/2017 | 09:33 | Autor: RTRS

Privrednici nezadovoljni novim Zakonom o oporezivanju dobiti (VIDEO)

Privrednici nezadovoljni novim Zakonom o oporezivanju dobiti. Ukinuta je odredba da svaka marka od profita, reinvestirana u proizvodnu infrastrukturu, bude i oslobođena poreza.
Novi zakon o oporezivanju dobiti - Foto: RTRS
Novi zakon o oporezivanju dobitiFoto: RTRS


Uveden je cenzus koliko dobiti mora da bude uloženo u proizvodnju da bi bila neoporeziva.

-Poreskom obvezniku koji na teritoriji Republike Srpske izvrši ulaganje u opremu,postrojenja i nepokretnosti za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti u vrijednosti većoj od 50 odsto ostvarene dobiti tekućeg poreskog perioda umanjuje se obaveza poreza za 30 odsto.

Ova odredba navedena je u novom zakonu o porezu na dobit.Poslovna zajednica nije saglasna.Smatraju da je ranije rješenje,gdje je privrednik bio oslobođen poreza za cijeli iznos ulaganja u proizvodnu infrastrukturu bio bolji.Uvođenje cenzusa dodatno otežava poslovanje i slabi konkurentnost smatraju u preduzeću Krajina Klas.

"Vi imate različite modele podsticaja ali ako vi podstičete privredu koja uvodi nove tehnologije ta privreda postaje konkurentnija na svjetskom tržištu i ima veću mogućnost da opstane", kaže Saša Trivić, vlasnik Krajina Klasa.

Novi zakon o porezu na dobit nije dobar posebno za nova preduzeća, koja primjera radi ne treba da u opremu, postrojenja i nepokretnosti ulažu toliki procenat dobiti smatraju u Privrednoj komori Republike Srpske.


 
"Oni jednostavno dobijaju velika milionska opterećenja sada", rekla je direktor Privredne komore Republike Srpske, Dragica Ristić.

U Vladi Republike Srpske shvataju da donošenje novog zakona o porezu na dobit otežava poslovanje. Ipak,kažu da su imali obavezu da ga donesu.

"Ono što je prvi korak je da budu izjednačen zakon sa zakonom u Federaciji", naveo je Dalibor Tomaš, pomoćnik ministra finansija Republike Srpske.

Negativne posljedice ovog zakona kažu biće nadomještene oslobađanjem privede od parafiskalnih nameta.Registar tih davanja je napravljen.U Privrednoj komori to pozdravljaju,ali čekaju sljedeći korak nadležnih.

Vlada je krajem prošle godine pripremala zakon o poreskom sistemu koji bi trebalo da bude osnova za registar parafiskalnih davanja.Nadaju se da će prijedlog tog zakona biti usvojen do polovine 2017.