latinica  ћирилица
11/02/2017 |  18:32 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Štir: Odbili smo Dačićev zahtjev za bilateralni susret

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir oštro je kritikovao srpskog šefa diplomatije Ivicu Dačića zbog izjava o kardinalu Alojziju Stepincu i rekao da je odbio njegov zahtev za bilateralni susret.

"Državna sekretarka je pozvala srpsku ambasadorku i uložila oštar protest i mi smo odbili zahtev Dačića za bilateralni susret", rekao je Štir, prenijela je regionalna N1 televizija.

io njegov zahtev za bilateralni susret.

Hrvatski šef diplomatije je ocijenio da je Dačićev napad na Stepinca bio "napad u najgorem maniru jednog komunističkog aparatčika, kao što je bio progon Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je komunistička vlast tada razvijala".

"Te laži se danas ponavljaju i meni je žao što ima i Hrvata koji su u tome učestvovali. Prošle godine je u srpskim medijima i Stjepan Mesić (bivši predsednik Hrvatske) ponavljao te laži", naglasio je Štir.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić oštro je u četvrtak kritikovao podizanje spomenika nadbiskupu Alojziju Stepincu u Osijeku uz ocenu da to pokazuje da je u toj zemlji uobičajena "antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH".

"Žalosno je to što se dešava u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da je povodom podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je uz parking", naveo je Dačić u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Izvor: RTS/Beta