latinica  ћирилица
12/02/2017 |  12:43 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Brčko: Humanitarna akcija "Čep za hendikep" (VIDEO)

Udruženje "Anđeli Krepšić" iz Brčkog, pokrenulo je humanitarnu akciju "Čep za hendikep", u cilju podizanja ekološke i humanitarne svijesti.
Humanitarna akcija "Čep za hendikep" - Foto: RTRS
Humanitarna akcija "Čep za hendikep"Foto: RTRS

Brčaci već nekoliko mjeseci, propisno odlažu čepove od plastičnih boca, a prihod od prodaje biće usmjeren u humanitarne svrhe.

Akcija "Čep za hendikep", pokrenula je učenike brčanskih osnovnih i srednjih škola. Gimanzijalci ističu jednostavnost ackije, jer svi svakodnevno koriste plastičnu ambalažu.

"Mi možemo vrlo lako da te flašice i čepove da upotrijebimo, da nekome pomognemo, a naše malo, nekome znači mnogo. Tih naših dvije sekunde, ako odvojimo, da stavimo taj čep u neku kantu, nekome će dosta pomoći", istakla je učenica Gimnazije "Vaso Pelagić" Brčko, Milica Vasić.

"Odaziv je velik, obzirom da učenici svaki dan piju veliki broj sokova, neki su čak donosili i od kuće, kako profesori, tako i učenici", dodala je takođe učenica Gimnazije "Vaso Pelagić" Brčko, Amina Čeličković.

Profesori i nastavnici, ličnim primjerom pokazuju, da bi pomoć drugima i briga o životnoj sredini, trebalo da bude životna svkodnevica.

"Mladi se uglavnom ugledaju na starije, pogotovo na nas, koji smo svakodnevno tu i naša funkcija je pored obrazovne je i vaspitna, i najveći učinak mi postižemo primjerom", naglasio je profesorica, Anka Simeunović.

Akciju su podržala i druga Udruženja iz Brčkog. Akcija se već proširila na Ugljevik i Šamac.

"Negdje naš cilj i ono što mi vidimo u svemu tome je, da djeca ali i sami roditelji, sakupljajući ti čepove u stvari svhate kolika je i ekološa ali i ona najvažnija, humana strana te akcije", izjavio je Željko Lazarević iz Udruženja "Beba više".

U Udruženjeu "Anđeli Krepšić", ističu da akcijom, žele pomoći osobama sa invaliditetom. Cilj im je kažu uključiti sve gradove u zemlji.

"Od prodjae tih čepova s tim novcem,mi ćemo kupiti ortopedska pomagala, za osobe sa invliditetom. Do sada smo skupili 300 maraka", rekla je Zorica Pedić iz Udruženja "Anđeli Krepšić". 

Masa od jednog kilograma sadrži u prosjeku 500 plastičnih čepova, čija je tržišna vrijednost 0,7 konvertibilnih marka. Sva plastična amblaža sakupljena na ovaj način ići će u proces reciklaže.