latinica  ћирилица
12/02/2017 |  17:45 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Izložba dokumenata iz otomanskog perioda(VIDEO)

Na izložbi „Arhiv i turski arhiv" u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci, javnosti je prvi put prikazano 117 dokumenata iz osmanskog perioda neprocjenjivog istorijskog značaja. Dokumenti svjedoče o položaju Srba u tadašnjoj Bosanskoj Krajini.
Muzej Republike Srpske - izložba - Foto: RTRS
Muzej Republike Srpske - izložbaFoto: RTRS

U sastavu nekadašnjeg Muzeja Vrbaske banovine bio je „Arhiv“ u kome se sakupljala istorijska građa šireg prostora tadašnje Bosanske Krajine. Ferhat-pašina vakufnama najstariji je i najznačajniji pisani dokument o istoriji Banjaluke od dolaska Turaka .

"Original je pisan 1573. godine. Prepis je iz sredine 19. vijeka. Prepis je služio kao neka vrsta dokaza u opštini o valsništvu nad čitavom optinom", rekao je autor izložbe Bratislav Teinović.

Među dokumentima prikupljenim od 1931. do početka Drugog svjetskog rata, su i brojni berati, fermani, bujuruldije, ali i sidžili - zbirke propisa pravne prirode u formi knjiga, koji svjedoče o ulozi hrišćanskog predstavnika u donošenju odluka tadašnjih skupština grada.

"Navode se razne tužbe hrišćana gdje se oni žale na zaplenu, za uzimanje više od propisane trećine, gdje uvijek gube parnicu uz potpis takođe člana skupštine hrišćanina koji je u stvari imao samo simboličnu ulogu", naveo je Teinović.

Da je riječ o izuzetno važnim dokumentima, svjedoči i napor mnogih ljudi da ovo što je danas nama dostupno, bude sačuvano i dijelimično prevedeno.Među njima i Muhamed Efendija Garčević, Stojan Bijelić, Ivanka Bilić. Postavku u Muzeju Srpske, zainteresovani će moći da vide do marta.