latinica  ћирилица
12/02/2017 |  18:16 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Regionalnim stambenim programom do sada stambeno riješeno 1.000 raseljenih porodica (VIDEO)

Od Donatoske konferencije Regionalnog stambenog programa u Sarajevu prošlo je više od četiri godine. U BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori ovim programom trajno bi trebalo da bude stambeno zbrinuto 27 hiljada raseljenih porodica.
Regionalno stambeno zbrinjavanje - Foto: RTRS
Regionalno stambeno zbrinjavanjeFoto: RTRS


Regionalni stambeni program obezbijedio je stambeno rješenje za više od 1.000 raseljenih porodica u četiri zemlje. 2017. je ključna jer je ove godine planirana dodjela 4.500 stanova. U Bosni i Hercegovini će ove godine biti obnovljeno ili izgradjeno 800 kuća i 170 stanova.
Na proljeće počinje gradnja objekata u Banjaluci, Brodu, Bijeljini, Bileći, Vlasenici, Gradišci, Derventi, Prijedoru i Foči.

Tokom 2017. godine u Srbiji će biti podijeljeno preko 1.000 paketa građevinskog materijala, 200 montažnih kuća.Predviđena je kupovina 400 seoskih kuća i izgradnja još 300 stanova među kojima je i izgradnja stambenog kompleksa u Ovči, u Beogradu.

Radovi na gradilištima dvije stambene zgrade u Kninu, jedne u Benkovcu i doma za starija lica u Glini biće završeni do kraja ove godine kao i na 12 stambenih zgrada u Koniku, u Crnoj Gori i domu za starija lica u Pljevljima.
Glavni donator programa je Evropska unija , a značajna sredstva obezbijedile su vlade SAD-a, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, kao i druge zemlje donatori.

Regionalnim stambenim programom izbjegla i raseljena lica rješavaju egzistencijalni problem stanovanja.Od vlasti u zemljama regije očekuje se da omoguće integraciju ovih lica u društvo u kojem žive .