latinica  ћирилица
13/02/2017 |  07:58 ⇒ 08:02 | Autor: RTRS

Novi Sad- Mješovita komisija o Stepincu

Mješovita komisija Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve koja razmatra istorijsku ulogu hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca u NDH, sastaće se danas i sutra u Novom Sadu.
Novi Sad - Foto: RTRS
Novi SadFoto: RTRS

Ova komisija se prošle godine sastala dva puta - prvi put sredinom jula u Rimu, kada je utvrđena metodologija rada, a drugi put u oktobru Zagrebu kada je razmatrana Stepinčeva uloga prije Drugog svjetskog rata.

Na sastanku u Novom Sadu delegacija SPC pokušaće da dokaže da je Stepinac učestovao u stvaranju NDH, kao i da je bio obaviješten o sistematskom progonu, masovnim ubistvima i pokrštavanju, piše beogradska "Politika".

Delegaciju SPC čine mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop slavonski Јovan, episkop bački Irinej i nekadašnji ambasador Srbije u Vatikanu Darko Tanasković.

Rimokatoličku crkvu u komisiji predstavljaju zagrebački nadbiskup Јosip Bozanić, biskup mostarko-duvanjski Ratko Perić, biskup požeški Antun Škorčević, kao i istoričari Mario Јareb i Јure Krišto.

Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljo Đurić Mišina rekao je "Politici" da je ova ustanova dostavila predstavnicima SPC dokumentaciju o pokrštavanju Srba na prostoru NDH.

Mješovita komisija sastaće se još dva puta ove godine, u Podgorici i Slavonskoj Požegi, gdje će razgovarati i o poslijeratnom Stepinčevom djelovanju. Zaključak o njihovom radu trebalo bi da bude objavljen krajem godine.

Formiranje ove komisije inicirao je papa Franjo 2014. godine poslije pisma patrijarha srpskog Irineja povodom procesa proglašenja Stepinca za sveca, u kome je predočeno da je Stepinac podržavao NDH, nasilno pokršavao vjernike i nije činio ništa da spriječi ustaške zločine.

Izvor. SRNA